Marquezovi sinovi objavljuju knjigu slavnog pisca ‘Do augusta’

Prije smrti 2014. godine, Gabriel Garcia Marquez je govorio da je knjiga ‘beskorisna’ i da bi je ‘trebalo uništiti’; deset godina kasnije njegovi sinovi tvrde drugačije.

Knjiga će na španskom biti objavljen u srijedu, na rođendan Garcije Marqueza, a 12. marta i na engleskom (Ballesteros / EPA)

Neobjavljena knjiga pokojnog kolumbijskog pisca Gabriela Garcije Marqueza, koji je popularizirao žanr latinoameričkog magičnog realizma, u srijedu će se naći u knjižarama, uprkos njegovim željama.

Autorovi sinovi Gonzalo i Rodrigo Garcia Barcha u Madridu su predstavili roman Do augusta, na 120 stranica, koji je dobitnik Nobelove nagrade napisao 2004. godine, prenosi Reuters.

Na španskom će biti objavljen u srijedu, na rođendan Garcije Marqueza, a 12. marta i na engleskom, objavio je izdavač Penguin Random House.

Prije svoje smrti 2014. u dobi od 87 godina, Garcia Marquez je rekao da je knjiga „beskorisna“ i da bi je „trebalo uništiti“. Njegovi sinovi pregledali su rukopis i ocijenili da ima književnu vrijednost koju autor možda nije uočio u posljednjih nekoliko godina života, obilježenih gubitkom pamćenja.

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1982. godine

„Za mene to znači da je sav Gabrielov rad objavljen, da više ništa nije na čekanju i da je u tom smislu on zatvorio ciklus“, rekao je sin Gonzalo.

Garcia Marquez ostao je upamćen, između ostalog, po knjizi Sto godina samoće, epskom romanu koji mu je pomogao da dobije Nobelovu nagradu za književnost 1982. godine, podsjeća Hina.

Nova knjiga govori o Ani Magdaleni Bach koja svakog augusta trajektom odlazi na otok kako bi posjetila majčin grob, a tamo na jednu noć dovodi novog ljubavnika.

Porodica Garcije Marqueza smatra da knjiga, iako je autor nije dotjerao, još uvijek nosi prepoznatljivu lijepu prozu i njegovo duboko poznavanje čovjeka.

Izvor: Agencije