Izdavačka kuća Sinead O'Connor traži od Trumpa da prestane koristiti njenu muziku

Mnogi umjetnici ili njihovi predstavnici izrazili su sličan prigovor puštanju njihovih pjesama na Trumpovim događajima.

Dugogodišnja diskografska kuća Sinead O'Connor, Chrysalis Records, i nositelj autorskih prava izrazili su 'bijes' zbog toga što je Trump na svojim skupovima puštao njen hit 'Nothing Compares 2 U' (Michel Linssen / Redferns via Getty Images)

Izdavačka kuća pokojne irske pjevačice i aktivistice Sinead O'Connor zatražila je od Donalda Trumpa da prestane koristiti njenu muziku na političkim skupovima, nakon što su ranije i drugi muzičari, poput Taylor Swift i Rihanne, kritizirali bivšeg predsjednika SAD-a.

Muzičarka rođena u Dublinu bila je poznata po svojim otvorenim stavovima o vjeri, seksu, feminizmu i ratu, a bila bi “zgrožena, povrijeđena i uvrijeđena” da je njen rad na ovaj način krivo predstavio neko koga je ona sama nazivala “biblijskim vragom”, stoji u saopćenju, prenosi Hina.

Njena dugogodišnja diskografska kuća Chrysalis Records i nositelj autorskih prava izrazili su “bijes” zbog toga što je Trump na svojim skupovima puštao njen hit iz 1990. “Nothing Compares 2 U”.

‘Moralni kodeks’

“Dobro je poznato da je Sinead O'Connor tokom svog života živjela prema žestokom moralnom kodeksu definiranim iskrenošću, dobrotom, poštenjem i pristojnošću prema svojim bližnjima”, rekli su u ime pjevačice koja je umrla prošlog jula u 56. godini.

“Kao čuvari njene ostavštine, zahtijevamo da Donald Trump i njegovi saradnici odmah prestanu koristiti njenu muziku”, navodi se.

Saopćenje je objavljeno nakon što je Trump pobijedio na republikanskim predizborima u Michiganu, Missouriju i Idahu u subotu, čime se približio pobjedi u utrci za republikanskog kandidata na predsjedničkim izborima u novembru.

Mnogi umjetnici ili njihovi predstavnici izrazili su sličan prigovor puštanju njihovih pjesama na Trumpovim događajima, uključujući predstavnike pokojnog američkog pjevača i gitariste Toma Pettyja, britansku pjevačicu Adele i rock bend R.E.M.

Izvor: Agencije