Springsteen prvi stranac počasni član Ivors Akademije

Pjevač, tekstopisac i gitarist dobit će priznanje ‘za svoj izvanredan doprinos umijeću pisanja pjesama i utjecaj na kulturni krajolik Ujedinjenog Kraljevstva’ na svečanosti koja će biti održana u Londonu.

Bruce Springsteen je do sada osvojio 20 nagrada Grammy i dva Oscara (Albert Gea / Reuters) (Reuters)

Američki muzičar Bruce Springsteen postat će prvi strani kompozitor i tekstopisac koji će dobiti počasno članstvo Ivors Akademije, najveću čast koju dodjeljuje udruženje sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Ovaj 74-godišnji pjevač, tekstopisac i gitarist dobit će priznanje „za svoj izvanredan doprinos umijeću pisanja pjesama i utjecaj na kulturni krajolik Ujedinjenog Kraljevstva“ na svečanosti koja će biti održana u maju u Londonu, prenio je Reuters.

Springsteen će postati 27. član Akademije, pridruživši se drugim poznatim imenima, uključujući Eltona Johna, Stinga, Kate Bush i Paula McCartneyja.

Nazvane po velškom kompozitoru, glumcu i zabavljaču Ivoru Novellu, nagrade Ivors prvi su put dodijeljene 1956. godine.

Pola stoljeća duga karijera

Pjevač je rekao kako je „ponosan što je prvi međunarodni kompozitor i tekstopisac kojeg je priznala Ivors Akademija“.

„Osim priznanja za moje pisanje pjesama, nagrada predstavlja posvetu obožavateljima i prijateljima koji su podržavali mene i moj rad posljednjih 50 godina“, rekao je Springsteen.

Bruce Springsteen, čija karijera traje pola stoljeća, počevši od izdavanja debitantskog albuma „Greetings from Asbury Park, N. J.“, prodao je više od 140 miliona nosača zvuka širom svijeta.

Muzičar, rodom iz New Jerseya i s nadimkom „Boss“, osvojio je 20 nagrada Grammy i dva Oscara. U „Rock and Roll Hall of Fame“ primljen je 1999. godine. Svoj posljednji, 21. studijski album „Only the Strong Survive“, zbirku obrada R&B i soul pjesama, objavio je 2022. godine, prenosi Hina.

Izvor: Agencije