Sagrada Familia bit će završena 2026. godine

Od samog početka gradnju Sagrade Familije su usporavali ratovi ili nedostatak novca, a u skorije vrijeme radovi su bili zaustavljeni dvije godine zbog pandemije.

Kraj radova se poklapa sa stogodišnjicom smrti slavnog arhitekte (Quique Garcia / EPA)

Sagrada Familia, čuvena crkva u Barceloni bit će završena 2026. godine, 144 godine nakon što je počela njena gradnja, s tim da će za ogromno stepenište biti potrebno dodatnih osam godina.

Predsjednik organizacije zadužene za završetak izgradnje ovog remek-djela Antonija Gaudija objavio je rok za kraj radova koji se poklapa sa stogodišnjicom smrti slavnog arhitekte.

Organizacija je saopćila da ima dovoljno novca i materijala da završi građevinu, uključujući i centralni toranj od 172,5 metara posvećen Isusu Hristu, piše The Guardian.

Iako je planirano da građevina bude završena 2026. godine, rad na skulpturama i dekorativnim detaljima kao i stepeništu koje vodi ka onome što će na kraju biti glavni ulaz, bit će produženi do 2034. godine.

Kada su radovi na građevini počeli 1882. godine, oko nje su bile samo njive, ali je u međuvremenu grad rastao oko crkve.

Stepenište, koje bi trebalo da se proteže kroz dva velika gradska bloka, uključivalo bi raseljavanje najmanje 1.000 porodica i kompanija.

Gaudijev plan uključuje stepenište

Dok neki Gudijevi sljedbenici to osporavaju, ima i onih koji insistiraju na tome da je stepenište od samog početka bilo u Gaudijevim planovima.

“Pratimo Gaudijev plan u potpunosti”, rekao je predsjednik organizacije zadužene za izgradnju i dodao: “Mi smo njegovi nasljednici i ne možemo se odreći njegovog projekta. Plan predstavljen lokalnim vlastima 1915, koji je potpisao Gaudi, uključuje stepenište”.

Dodao je da su o planu razgovarali i s gradonačelnikom Barcelone Jaumem Collbonijem, pošto lokalna vlast ima posljednju riječ.

“Nemam kristalnu kuglu da mi kaže kada će donijeti odluku”, rekao je predsjednik i dodao da će oni pratiti Gaudijev plan do posljednjeg slova.

Od samog početka gradnju Sagrade Familije je nešto usporavalo – ratovi, nedostatak novca, a u najnovije vrijeme radovi su bili zaustavljeni dvije godine zbog pandemije.

Prije pojave masovnog turizma posao se trebao finansirati isključivo donacijama pokajnika, piše Guardian, što je činilo priliv novca nepredvidivim i mnogi su sumnjali da će posao ikada biti završen.

Međutim, već decenijima stabilan priliv novca osiguran je naplatom ulaznica – milioni turista spremni su platiti kartu koja košta od 25 do 40 eura kako bi obišli ovu građevinu.

Izvor: Agencije