U konkurenciji za prikazivanje na ZagrebDoxu bilo 1.700 filmova

Dosadašnjih 19 izdanja ZagrebDoxa posjetilo 350.000 ljudi, prikazano je više od 2.800 filmova, a imao je i više od 6.500 stranih i domaćih gostiju, filmskih autora, profesionalaca i novinara.

ZagrebDox je jedan od 40-ak svjetskih festivala čiji filmovi konkuriraju za godišnju nagradu Evropske filmske akademije u kategoriji dokumentarnog filma (Slaven Branislav Babić / Pixsell)

Filmovi za jubilarni 20. ZagrebDox, koji počinje 14. aprila, odabrani su između više od 1.700 kandidiranih ostvarenja, pa organizatori najavljuju još jedno izdanje najboljih i premijernih dokumentaraca iz cijeloga svijeta.

„Od projekta koji je počela šačica pasioniranih dokumentarnih entuzijasta pod vodstvom Nenada Puhovskog ovaj se zagrebački festival tijekom dva desetljeća pretvorio u ključno regionalno, ali i svjetsko mjesto suvremene dokumentaristike“, ističe se u najavi, prenosi Hina.

Do sada je sva izdanja ZagrebDoxa posjetilo 350.000 gledatelja, prikazano je više od 2.800 filmova, a imao je i više od 6.500 inozemnih i domaćih gostiju, filmskih autora, profesionalaca i novinara.

ZagrebDox jedan je od 40-ak svjetskih festivala čiji filmovi konkuriraju za godišnju nagradu Evropske filmske akademije u kategoriji dokumentarnog filma, podsjećaju organizatori.

Dolaze pobjednici najznačajnijih festivala

Ove godine festival donosi pobjednike najznačajnijih svjetskih filmskih festivala. Kanski pobjednik Four Daughters, autorice Kaouther Ben Hanije, bio je i među nominiranim filmovima za ovogodišnjeg Oscara. Dvostruki pobjednik IDFA-e, najznačajnijeg svjetskog dokumentarnog festivala, 1489 Shoghakat Vardanyane dolazi u Zagreb s duboko intimističkom osobnom pričom.

S nedavno završenog Berlinalea dolazi zanimljiv, kontroverzan i dvjema nagradama nagrađen No Other Land, koji je doveo do prijetnji smrću autorima, a sa sjevera Evrope norveški A New Kind of Wilderness, rediteljice Silje Evensmo Jacobsen koji je oduševio žiri ovogodišnjeg Sundancea. Film Bottlemen Nemanje Vojinovića nagrađen na festivalu u Sarajevu.

Organizatori najavljuju i da se ZagrebDox Pro okreće dokumentarnim serijalima – autori iz cijeloga svijeta prijavili su se za razvoj svojih projekata, a njih će šest u pet dana pokušati naučiti, doznati i upiti što više znanja od relevantnih stranih i domaćih autora i producenata.

Izvor: Agencije