Jugoslovenska kinoteka priređuje izložbu u Čkaljinu čast

Ove godine obilježava se stoljeće od rođenja Miodraga Petrovića Čkalje, jednog od najznačajnijih komičara kinematografije na prostoru bivše Jugoslavije.

Najrazličitije čuvene Čkaljine uloge u domaćoj kinematografiji dočaravaju inserti, fotografije i plakati u jednom dijelu izložbe, dok će u drugom biti izložene njegove lične stvari (Jugoslovenska kinoteka - Ustupljeno Al Jazeeri)

U susret stogodišnjici rođenja Miodraga Petrovića Čkalje, jednog od najznačajnijih komičara kinematografije na prostoru bivše Jugoslavije, Jugoslovenska kinoteka priređuje multimedijalnu izložbu, kako je najavljeno, „posvećenu čoveku koji ni danas ne prestaje da unosi vedrinu i radost u srca mnogih ljudi u zemlji i regionu“.

Pod metaforičnim naslovom „Pobeda osmeha“, izložba autorice Irine Kondić, kustosice Jugoslovenske kinoteke, svečano će biti otvorena u utorak, 19. marta.

(Jugoslovenska kinoteka – Ustupljeno Al Jazeeri)

„Može se reći da je Čkaljina glumačka pojava postala personifikacija filmske i televizijske komedije kod nas. Uvek je uzbudljivo iznova prilaziti takvim ličnostima, umetničkim delima ili fenomenima koji su do te mere postali delom popularne kulture, da se naizgled čini kako o njima sve znamo i da nema potrebe o njima misliti, analizirati ih i tumačiti“, rekao je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke.

I glumčeva lična arhiva na izložbi

Najrazličitije čuvene Čkaljine uloge u domaćoj kinematografiji – Pepi (Zajednički stan, 1960), Jordan (Servisna stanica, 1961), Predrag i Nenad (Bog je umro uzalud, 1969), Jare (Paja i Jare, 1973), Firga (Avanture Borivoja Šurdilovića, 1980) i druge – dočaravaju inserti, fotografije i plakati u jednom dijelu izložbe, najavila je Jugoslovenska kinoteka.

Drugi dio izložbe čine lične stvari i predmeti čuvenog glumca, kao i printovi fotografija koje je Kinoteci ustupila porodica Petrović. Fotografije predstavljaju Čkaljin privatni život i veliki dio njegove karijere: ranu mladost, prizore u krugu porodice, scene sa snimanja na radiju i televiziji, u pozorištu, s kolegama, emotivne trenutke…

Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji Kinoteke i kompanije Avala Studios (bivši Avala film), publika će moći vidjeti originalni kostim čuvenog Jovanče Micića, Čkaljine glavne uloge u filmu Put oko sveta (1964), u režiji Soje Jovanović. Digitalno restaurisanu verziju tog filma publika može pogledati nakon otvaranja izložbe, u Sali „Makavejev“, a ulazak na projekciju je besplatan.

Izvor: Agencije