U susret dodjeli Oscara: Hoće li ‘Oppenheimer’ sve zasjeniti?

Drama Christophera Nolana o ocu atomske bombe vodeći je favorit za osvajanje Oscara za najbolji film, ali i za trijumf u mnogim drugim kategorijama.

Dodjelu Oscara će po četvrti put voditi komičar Jimmy Kimmel (Sarah Meyssonnier / Reuters)

Lančana reakcija pokrenuta fuzijom Barbie i Oppenheimera doći će do vrhunca u noći sa nedjelje na ponedjeljak tokom dodjeli Oscara, gdje se očekuje da će jedan film dominirati crvenim tepihom, a drugi dodjelom.

Oppenheimer, drama Christophera Nolana o ocu atomske bombe, polovina prošlogodišnjeg fenomena Barbenheimera, vodeći je favorit za osvajanje Oscara za najbolji film, ali i za trijumf mnogim drugim kategorijama.

Kombinacija cijenjenog režisera, besprijekorne glumačke postave, pohvala kritičara i uspjeha u kinima te aktuelna tema filma znače da “nema opravdanog razloga da se predvidi išta drugo” osim pobjede Oppenheimera, rekao je AFP-u Scott Feinberg, novinar Hollywood Reportera. “Sve drugo bilo bi veliko iznenađenje”.

Priča o nuklearnom fizičaru Robertu Oppenheimeru odlično kotira i u kategorijama za najboljeg reditelja, sporednog glumca (Robert Downey Jr.) te u nizu tehničkih nagrada, od najbolje kinematografije i montaže do zvuka i originalne muzike.

Monumentalno kinematografsko postignuće

Cillian Murphy, koji igra Oppenheimera, mogao bi biti nagrađen u kategoriji na najbolju glavnu ulogu, no velika konkurencija mu je Paul Giamatti iz filma The Holdovers.

Bude li Nolanov film pritom nagrađen i za najbolji adaptirani scenarij, napravljen po biografiji nagrađenoj Pulitzerom, trijumf filma bit će ogroman.

“Ove godine sam se većinom odlučio za Oppenheimer u svemu”, rekao je jedan član Američke akademije filmskih umjetnosti, tražeći da mu se ne navodi ime jer oni o svojim glasovima ne mogu govoriti javno.

“To je bilo tako monumentalno kinematografsko postignuće… ovo je godina Oppenheimera”, nastavio je.

Neizvjesno je u borbi za nagradu za najbolju glumicu. Emma Stone, ranije nagrađena zlatnim kipićem za ulogu u La La Landu, smatra se jednom od najboljih glumica generacije. U filmu Uboga stvorenja (Poor Things) ponovo je ostvarila veliku ulogu.

No tu je i Lily Gladstone iz Ubica Cvjetnog Mjeseca (Killers of the Flower Moon) iza koje ne stoji samo slavni reditelj Martin Scorsese, nego i historijski kontekst. Ona želi postati prva pripadnica starosjedilačkih naroda Amerike nagrađena Oscarom.

Ne smije se otpisati ni “favorit iz sjene”, Sandra Hueller iz francuskog trilera Anatomija pada (Anatomie d'une Chute), nominiranog i za najbolji originalni scenarij.

Može li i Barbie do nagrada?

Šta je s Barbie, filmom čije je prikazivanje u kinima krenulo istog ljetnog vikenda kad i Oppenheimera, zbog čega su mediji skovali termin Barbenheimer, spojivši dva filma koji su zajedno diljem svijeta zaradili 2,4 milijardi dolara?

Nadrealna feministička komedija vrlo vjerovatno neće ostati nenagrađena. Uz tehničke nominacije poput one za najbolje kostime, ima i dva kandidata za najbolju pjesmu, a I What Was I Made For Billie Eilish i I'm Just Ken glumca Ryana Goslinga bit će izvedene na ceremoniji dodjele.

Margot Robbie, glavna glumica filma, nominirana je u kategoriji producentice, America Ferrera u konkrenciji sporednih glumica, a rediteljica Greta Gerwig za scenarij.

Za najbolju žensku ulogu favorit je Da'Vine Joy Randolph iz The Holdoversa, a satirična komedija Američka kikcija mogla bi pobijediti Oppenheimera u kategoriji adaptiranog scenarija.

Dodjelu vodi Jimmy Kimmel

U kategoriji najboljeg dokumentarca pobjeda 20 dana u Mariupolju (20 Days in Mariupol) mogla bi, barem na tren, vratiti pažnju na rat u Ukrajini, a Velika Britanija se nada prvom Oscaru u kategoriji stranog filma s dramom o Auschwitzu – Zona interesa (The Zone of Interest).

Japanska kinematografija nada se, pak, nagradi za najbolje vizuelne efekte za Godzilla Minus One, dok se za najbolji animirani film takmiče Dječak i čaplja (The Boy and the Heron) Hayaa Miyazakija i Spider-Man: Putovanje kroz Spider-svijet.

Dodjelu će po četvrti put voditi komičar Jimmy Kimmel. Njegov hvaljen prošlogodišnji nastup udvostručio je gledanost Oscara u odnosu na one niske iz doba pandemije.

Izvor: Agencije