Evropski političari i aktivisti pozivaju na izbacivanje Izraela s Eurosonga

Političke ličnosti pišu protestno pismo organizatorima Eurosonga u kojem kažu da Izrael treba isključiti zbog rata u Gazi.

Učestvovanje Izraela na takmičenju za pjesmu Eurovizije dugo je kritizirano od strane propalestinskih aktivista (Mussa Qawasma/Reuters)

Organizatori Eurosonga pod sve većim su pritiskom da izbace Izrael iz ovogodišnjeg takmičenja dok vodi razorni rat protiv Gaze.

Više od 20 političara pisalo je Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU) rekavši da učestvovanje Izraela u takmičenju “nagrađuje režim koji provodi etničko čišćenje u Palestini i čini ratne zločine i genocid”.

Članovi Evropskog parlamenta i političari iz španske ljevičarske stranke Podemos su među potpisnicima pisma u koje je Al Jazeera imala uvid.

Godišnje takmičenje trebalo bi se održati u maju u Švedskoj, u Malmo Areni nakon što je prošle godine pobijedila švedska pjevačica Loreen.

Političari koji stoje iza pisma priznali su da EBU, koja okuplja javne medijske organizacije, želi da Eurovizija ostane nepolitički događaj.

“Međutim, Eurosong je stavio veto na učestvovanje Rusije na takmičenju od 2022. kao odgovor na njezinu invaziju na Ukrajinu. Također, 2019. Island je novčano kažnjen od strane organizatora festivala jer je islandski takmičar istaknuo palestinsku zastavu na Eurosongu u Tel Avivu”, rekli su.

“Izraelsko učestvovanje je u jasnom sukobu s onim što EBU tvrdi da zastupa, budući da Izrael dezinformira javnost i prikriva svoje genocidno ponašanje”, dodali su.

Ove godine učestvovat će trideset i sedam zemalja.

Izrael je postao prva neevropska zemlja koja je učestvovala 1973. i bio je domaćin događaja pop kulture u Tel Avivu 2019. Ulaz na takmičenje otvoren je svim članovima EBU-a.

Osim evropskih političara, muzičari u Švedskoj, umjetnici u Finskoj te demonstrantiu Norveškoj i Irskoj poslali su pisma EBU-u pozivajući javne medije da isključe Izrael iz takmičenja.

Island, u međuvremenu, ponovno razmatra svoje učestvovanje ako se Izraelu dopusti takmičenje ove godine.

U vrijeme objavljivanja teksta, EBU nije odgovorio na zahtjev Al Jazeere za komentar.

‘Bojkot Evrovizije’

Evrovizija, koja je započela 1956, međunarodno je muzičko takmičenje koje gledaju i obožavaju milioni gledatelja.

Ali ove su godine neki obožavatelji rekli da će se pridružiti protestima protiv Izraela bojkotom takmičenja i gašenjem svojih ekrana ako mu se dopusti učestvovanje.

“Velika sam obožavateljica Eurosonga. Trebalo bi biti samo malo zabave, ali svi znamo da su iza blještavila i glamura u igri geopolitičke igre”, rekla je za Al Jazeeru obožavateljica iz Belgije Ciara Greene. “Dan nakon što je Rusija napala Ukrajinu, s pravom je isključena iz takmičenja za pjesmu Eurovizije. Dopuštanje Izraelu da učestvuje doprinosi izraelskom izuzeću i normalizira genocidnu politiku države.”

U Švedskoj, domu pobjednice Eurovizije 1974. Abbe, poznati muzičari poput Robyn također su potpisali pismo u kojem upozoravaju na dvostruke standarde takmičenja.

“Teško je ne biti političan s muzikom”, rekla je Ida, 33-godišnja studentica u glavnom gradu Švedske Štockholmu. “Kad bi Izrael učestvovao, mislim da većina jednostavno ne bi glasala za njih i tako bi obznanila svoje nezadovoljstvo.”

Izrael navodno planira objaviti svoje učešće uskoro.

Brian Donnelly, aktivist za ljudska prava u Irskoj, organizirao je kampanju osmišljenu kako bi izvršio pritisak na RTE, irskog reprezentativnog emitera na takmičenju za pjesmu Eurovizije, da potakne EBU da diskvalificira Izrael.

“Čuli smo da je ova strategija uspjela kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, ali u našem slučaju još nismo dobili odgovor od RTE-a”, rekao je Donnelly za Al Jazeeru. “Ako Izrael učestvuje, to će pomoći njihovoj PR kampanji normalizacije onoga što rade palestinskom narodu.”

Claire Charles, marketinška menadžerica iz Francuske, rekla je da je učešće Izraela znak “zapadnog licemjerja”.

“Sve te javne institucije su beskorisne. Zapadne vlade su beskorisne. Ubistva i okupacija, rat i genocid se i dalje događaju”, rekla je za Al Jazeeru.

“Isključivanje Rusije prošli put otkriva očigledan rasizam zbog neisključivanja Izraela ove godine“.

Izvor: Al Jazeera