Al Jazeera prikazuje dokumentarni film ‘Dolazak proljeća u Buču’

Najbolji film prošlogodišnjeg AJB DOC Film Festivala pogledajte u programu Al Jazeere Balkans.

Lični prikaz rata u Ukrajini snimljen je u prvim sedmicama nakon oslobođenja okruga Buča (Al Jazeera)

Prema odluci internacionalnog stručnog žirija, dokumentarni film Dolazak proljeća u Buču, autorskog dvojca Mila Teshaieva i Marcus Lenz, proglašen je najboljim filmom šestog izdanja Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC).

Film koji traži odgovor na pitanje: “Šta se događa kada se završi jedno poglavlje rata?” bit će emitovan u programu Al Jazeere Balkans u utorak, od 17:05 i reprizno od 23:05.

Ovo je nesentimentalna priča iz Ukrajine o egzistencijalnom proljetnom čišćenju koje čeka ljude koji se vraćaju u svoj grad, prvo opkoljen, a zatim oslobođen.

Film pomno prati nekoliko protagonista dok se bave posljedicama na praktičnom i psihološkom nivou (Al Jazeera)

Nakon 35 dana borbi i brutalnih napada na civile, ruske snage povukle su se iz ukrajinskog grada Buče u martu 2022, omogućivši njegovim stanovnicima da se vrate svojim domovima, životima i travi, koja ne prestaje rasti samo zato što je rat. Ali to nije bilo sve. Trebalo je ukloniti ruševine, obnoviti kuće, sahraniti mrtve, vjenčati ljubavnike i, što je najvažnije, zacijeliti duboke rane.

Lični prikaz rata u Ukrajini snimljen je u prvim sedmicama nakon oslobođenja okruga Buča. Film pomno prati nekoliko protagonista dok se bave posljedicama na praktičnom i psihološkom nivou. Priče su to o uništenim životima, ali i o ljudskosti i nadi, dok rat u Ukrajini i dalje bjesni.

Izvor: Al Jazeera