Čileanski sud ponovo otvorio istragu o smrti pjesnika Nerude

Ekspertska studija objavljena u februaru prošle godine potvrdila je da je Neruda otrovan.

Pablo Neruda je dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1971. godine (Arhiva/Reuters)

Čileanski sud ponovo je otvorio istragu o smrti pjesnika i dobitnika Nobelove nagrade za književnost Pabla Nerude, za koga neki vjeruju da ga je otrovao bivši čileanski diktator Augusto Pinochet, prenosi agencija ANSA pozivajući se na lokalni čileanski radio.

Zvanično, Neruda je preminuo od bolesti srca u klinici u Santiagu 1973. godine, ali su se odmah poslije njegove smrti pojavile sumnje da je možda ubijen, podsjeća Tanjug.

Ekspertska studija objavljena u februaru prošle godine potvrdila je da je Neruda otrovan.

Otrov pronašli u posmrtnim ostacima

Panel pravnih i medicinskih stručnjaka započeo je prošle godine završnu analizu kojom treba da se konačno utvrdi je li veliki pjesnik Pablo Neruda ubijen za vrijeme diktature Augusta Pinocheta, koja je trajala od 1973. do 1990. godine.

Prema zvaničnoj verziji vojnog režima, Neruda je umro od pogoršanja zdravstvenog stanja uzrokovanog rakom prostate. Tu verziju je u oktobru 2017. godine u potpunosti poništila grupa od 16 stručnjaka, ali ti eksperti nisu utvrdili tačan uzrok Nerudine smrti. Potom je otvorena nova istraga o otrovu (clostridium botulinum) pronađenom u posmrtnim ostacima pjesnika čije je tijelo ekshumirano 2013. godine.

Grupa eksperata ima zadatak da utvrdi postoji li dovoljno dokaza da je ta toksična supstanca izazvala smrt pjesnika i je li data Nerudi dok je boravio u privatnoj klinici u Santiagu. Stručnjaci će svoje zaključke 7. marta dostaviti sudu.

Pablo Neruda, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1971. godine, umro je u 70. godini dok se spremao da napusti zemlju i ode u Meksiko gdje je trebalo da igra značajnu ulogu u opoziciji Pinochetovom režimu.

Izvor: Agencije