Rod Stewart prodao prava na svoje pjesme za gotovo sto miliona dolara

Kompanija ‘Iconic Artists Group’ je otkupila prava na Stewartov katalog, ali i određena prava na korištenje njegovog imena i lika.

Investitori smatraju da će im se ulaganja višestruko isplatiti u eri kad su servisi za 'streaming' muzike u velikom uzletu (Jeff J Mitchell/Pool via REUTERS)

Britanski muzičar Rod Stewart prodao je izdavačka prava i cijeli katalog svojih pjesama za gotovo sto miliona američkih dolara, objavio je Wall Street Journal.

Prema pisanju ovog američkog poslovnog dnevnika, kompanija “Iconic Artists Group” je za spomenuti iznos otkupila prava na Stewartov katalog, ali i određena prava na korištenje njegovog imena i lika.

Ovo je u druga velika prodaja prava u svijetu pop i rock muzike u posljednjih sedam dana.

Sony je od nasljednika Michaela Jacksona otkupio polovinu prava na njegova izdanja i pjesme, čiju je vrijednost dnevnik New York Times procijenio na 1,2 milijardi američkih dolara. Prema pisanju muzičkog mrežnog portala Billboard, Sony je polovinu prava platio najmanje 600 miliona dolara, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Kataloge rodali i Dylan, Young i Springsteen

Tržište muzičkih prava posljednjih godina izrazito je aktivno pa su tako svoje kataloge pjesama bogato unovčili legendarni muzičari poput Boba Dylana, Brucea Springsteena i Neila Younga.

Investitori smatraju da će im se ulaganja višestruko isplatiti u eri kad su servisi za “streaming” muzike u velikom uzletu, s obzirom na to da vlasnici prava zarađuju od svakog emitiranja pjesama, prodaje albuma, korištenja muzike u marketinške svrhe ili u filmovima i serijama, što je propisano zakonima o zaštiti autorskih prava.

Izvor: Agencije