Prijavite svoj film na 7. AJB DOC Film Festival

Prijave se šalju putem aplikacijskog formulara na web-stranici ili platforme Film Freeway do 27. maja 2024. godine.

Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) objavljuje poziv autorima i produkcijskim kućama za učešće na sedmom izdanju Festivala, koje se održava od 13. do 17. septembra 2024. u Sarajevu.

AJB DOC Film Festival organizuje televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom, Al Jazeera Documentary Channelom i Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe.

Festival ima za cilj afirmisati autore koji se bave univerzalnim društvenim vrijednostima kroz unikatne priče o događajima i sudbinama ljudi širom svijeta, educirajući nas o poznatim i manje poznatim temama kroz dokumentarne filmove namijenjene televizijskom emitovanju.

Prijave za Sedmi AJB DOC Film Festival šalju se putem aplikacijskog formulara na web-stranici www.ajbdoc.ba ili platforme Film Freeway. Krajnji rok za prijave je 27. maj 2024. godine.

Prijave i selekcija

Prijaviti se mogu produkcijske kuće i autori iz svih dijelova svijeta, a jedan od glavnih kriterija je format TV-dokumentarca s minimalnim trajanjem od 22 do 27 minuta i maksimalnim od 44 do 52 minute. Svi dodatni detalji vezani za prijave i uvjete dostupni su na službenoj stranici Festivala.

Zvanična selekcija Sedmog AJB DOC Film Festivala bit će objavljena početkom septembra, a više od dvadeset filmova bit će prikazano u okviru Takmičarskog i tri netakmičarska programa: Last Minute Cinema, AJB Prikazuje i SmartDoc.

Na ceremoniji zatvaranja Sedmog AJB DOC Film Festivala bit će dodijeljene tri nagrade: Glavna nagrada internacionalnog stručnog žirija za najbolji dokumentarni film, Nagrada programskog žirija te Nagrada publike, a svi filmovi dobivaju priliku za akviziciju i mogućnost prikazivanja u programu Al Jazeere Balkans.

Izvor: Al Jazeera