Bh. dizajner zvuka Samir Fočo dobitnik nagrade Emmy

Fočo je nagradu Emmy osvojio za montažu zvuka u filmu ‘Moonage Dream’ autora Bretta Morgena.

Emmy nagrade su američke nagrade za televizijske produkcije koje se smatraju televizijskim ekvivalentom Oscara (Reuters)

Bosanskohercegovački dizajner zvuka Samir Fočo dobitnik je nagrade Emmy u kategoriji “Izvanredna montaža zvuka za dokumentarni ili reality program” za montažu zvuka u filmu Moonage Dream autora Bretta Morgena.

Moonage Daydream je muzički dokumentarni film posvećen engleskom kantautoru Davidu Bowieju. Film, za kojeg Brett Morgen potpisuje scenarij, režiju, produkciju i montažu, donosi do sada neobjavljene snimke iz lične arhive Davida Bowiea i pruža intiman uvid u život i umjetnički put jednog od najutjecajnijih muzičara svih vremena.

Film Moonage Daydream je imao svjetsku premijeru na Filmskom festivalu u Cannesu 2022. godine.

Fočo, čiji je rad na ovom filmu nagrađen prestižnim Emmyjem, radio je i na drugim velikim holivudskim projektima, poput Nemoguće misije, Alise u zemlji čuda, Ubistva u Orient Expressu te Harryja Pottera i darova smrti.

S bh. oskarovcem Danisom Tanovićem je sarađivao na filmovima Cirkus Kolumbija i Epizoda u životu berača željeza koji je 2013. godine osvojio Srebrnog medvjeda na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, te Uspjehu – prvoj regionalnoj seriji u HBO produkciji.

Emmy nagrade su američke nagrade za televizijske produkcije koje se smatraju televizijskim ekvivalentom Oscara.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada