Izgubljena Klimtova slika uskoro na aukciji

Veoma dobro očuvana slika posljednji put je predstavljena javnosti na izložbi u Beču 1925. godine, o čemu svjedoči crno-bela fotografija, jedini dokaz njenog postojanja.

Klimtova slika bi mogla da bude prodana po cijeni između 30 i 50 miliona eura (AFP)

Slika najpoznatijeg austrijskog slikara Gustava Klimta nedavno je otkrivena u privatnoj kolekciji u Austriji i bit će ponuđena na aukciji 24. aprila.

„Portret gospođice Lieser“ (Bildnis Fraeulein Lieser) iz 1917. godine, jedno od kasnijih umjetničkih djela Klimta koje je naručila jedna bogata jevrejska porodica, čiji je posljednji poznati vlasnik umro tokom deportacije 1943. godine, predstavljena je javnosti u Beču.

Veoma dobro očuvana slika posljednji put je predstavljena javnosti na izložbi u Beču 1925. godine, o čemu svjedoči crno-bela fotografija, jedini dokaz njenog postojanja, javlja AFP.

Slika je zatim nestala prije nego što se ponovo pojavila u javnosti kada su njeni sadašnji vlasnici naslijedili djelo od dalekih rođaka, koji su je posjedovali od 1960-ih godina.

Ne zna se šta se dogodilo sa slikom

Šta se u međuvremenu dogodilo sa slikom ostaje misterija, uprkos istragama, rekao je stručnjak Ernst Ploil.

Slika koja predstavlja mladu brinetu, čija se jakna sa šarama ističe na crvenoj pozadini, mogla bi da bude prodana po cijeni između 30 i 50 miliona eura.

Gustav Klimt (1862-1918) je bio austrijski simbolistički slikar i jedan od osnivača Bečke secesije. Njegovi radovi obuhvataju slike, murale, crteže i druge umjetničke discipline, posebno primijenjene umjetnosti. Danas su većim dijelom izloženi u Bečkoj secesionoj galeriji. Veliki broj njegovih djela se nalazi u privatnim kolekcijama bečkih kolekcionara koji ih čuvaju kao najveće blago, prenosi Beta.

Izvor: Agencije