Pjevačica Raye dobila rekordnih sedam nominacija za Brit Awards

Raye je nominirana za umjetnicu godine, najbolji album i pjesmu, te u žanrovskim kategorijama za najbolji pop i R&B nastup, te za najbolju novu umjetnicu.

Sa sedam nominacija Raye je postavila rekord za jednog umjetnika u godinu dana, istakli su organizatori (EPA)

Pjevačica Raye dobila je rekordnih sedam nominacija za najvažniju britansku muzičku nagradu Brit Awards, a među nominiranima su i Rolling Stones te Blur.

Raye je nominirana za umjetnicu godine, njezin album „My 21st Century Blues“ nominiran je za album godine, a „Escapism“ i „Prada“ za pjesmu godine. Pjevačica je nominirana i u žanrovskim kategorijama za najbolju pop izvedbu, R&B izvedbu, te za najbolju novu umjetnicu.

S tih sedam nominacija postavila je rekord za jednog umjetnika u godinu dana, istakli su organizatori, Britanska fonografska industrija (BPI), najavljujući svečanost dodjele zakazanu za 2. marta.

„To je previše, zaista previše. Mogu reći jedino da je to čudo“, rekla je Raye tokom objave nominacija. Ona se prije tri godine razišla sa svojim izdavačem i postala nezavisna umjetnica.

„Prije godinu i pol, što se tiče industrije, bila sam na dnu. Nisam mogla ni zamisliti da ću, ako ponovno pokušam, osvojiti sedam Brit nominacija“, rekla je.

Povratak Blura i Rolling Stonesa

Reperi Central Cee i J Hus dobili su po četiri nominacije, uključujući onu za umjetnika godine. To je rodno neutralna kategorija za koju ima 10 nominiranih nakon što su organizatori udvostručili njihov broj jer su bili kritizirani zbog isključivo muških kandidata prošle godine.

U toj su kategoriji nominirani i pjevači Arlo Parks, Dua Lipa, Jessie Ware i Olivia Dean, reperi Dave i Little Simz i producent Fred Again.

Više od 55 nominiranih ove godine su žene, ili kao solo umjetnice ili dio ženskog benda.

Dua Lipa je dobila tri nominacije – za umjetnicu godine, za pop izvedbu i za pjesmu godine, a riječ je o „Dance The Night“ iz filma Barbie.

Britanski bend Blur dobio je tri nominacije, uključujući onu za album „The Ballad of Darren“, njihov prvi od 2015. godine, zatim u žanrovskoj kategoriji alternativne/rock izvedbe, te za bend godine.

The Rolling Stones, koji su prošle godine objavili album „Hackney Diamonds“, svoj prvi album s originalnim materijalom od 2005. i prvi otkako je bubnjar Charlie Watts preminuo, nominirani su u kategoriji alternativne/rock izvedbe, što je njihova prva Brit nominacija u više od 10 godina.

Rodno neutralna kategorija za međunarodnog umjetnika godine ima također 10 nominiranih među kojima su Taylor Swift, Miley Cyrus, Lana Del Rey, SZA, Burna Boy i Kylie Minogue.

Izvor: Agencije