‘Poor Things’ najbolji film Venecijanskog filmskog festivala 2023.

Svečanost zatvaranja Venecijanskog festivala okrunila je 11 dana dug filmski maraton koji ove godine nije bio popraćen uobičajenim defileom filmskih zvijezda zbog štrajka glumaca u Hollywodu.

Grčki reditelj Yorgos Lanthimos drži nagradu Zlatni lav za svoj film 'Poor Things' na zatvaranju i ceremoniji Venecijanskog filmskog festivala (EPA)

Film “Poor Things” (Jadnici), drama čiju režiju potpisuje Yorgos Lanthimos, pobjednik je ovogodišnjeg Filmskog festivala u Veneciji, najbolja glumica je Cailee Spaen, a najbolji glumac Peter Sarsgaard, objavljeno je u subotu navečer.

Titulu najbolje ženske i muške uloge ponijeli su američki glumci.

Cailee Spaeny osvojila je Copa Volpi za ulogu bivše žene kralja rocka Elvisa Presleya u filmu “Priscilla”.

Peter Sarsgaard proglašen je najboljim glumcem za ulogu u brutalnoj porodičnoj drami “Memory” (Sjećanje).

Srebrnog lava osvojio je film “Evil Does Not Exist” (Zlo ne postoji), zagonetna ruralna drama koju je režirao Japanac Ryusuke Hamaguchi.

Subotnja svečanost zatvaranja Venecijanskog filmskog festivala okrunila je 11 dana dug filmski maraton koji ove godine nije bio popraćen uobičajenim defileom filmskih zvijezda koje zbog dugotrajnog štrajka glumaca u Hollywoodu nisu došle promovisati svoja ostvarenja, piše Reuters a prenosi Hina.

Štrajk glumaca

Glumci i scenaristi traže da streaming servisi i filmski studiji poboljšaju njihove ugovore i ograniče korištenje umjetne inteligencije (IA).

Primajući nagradu glumac Sarsgaard upozorio je upravo na tu prijetnju upozorivši da AI mora biti obuzdan jer će posljedice biti goleme daleko veće od filmske industrije Hollywooda.

“Cijelo iskustvo ljudskog života bit će predano u ruke stroja i osam milijardera koji ih posjeduju. Dakle, ako izgubimo ovu bitku u štrajku, naša industrija bit će tek prva koja će pasti”, rekao je.

Među drugim nagradama ističu se posebna nagrada za film “Green Border” (Zelena granica), vrlo težak film o migrantima blokiranima na poljsko-bjeloruskoj granici u režiji Poljakinje Agnieszke Holland.

Najbolji redatelj je Talijan Matteo Garrone za film “Me Captain” (Ja kapetan), još jedan dirljiv film o migrantima koji prati tinejdžere iz Senegala dok prolaze afričkim tlom u nadi da će stići do Evrope. Mlada zvijezda filma Seydou Sarr dobitnik je nagrade za najboljeg mladog glumca/glumicu.

Nagradu na najbolji scenarij osvojili su Guillermo Calderon i Pablo Larrain za skript “El Conde” (Grof), satirički film o čileanskom diktatoru Augustu Pinochetu.

Izvor: Agencije