Film ‘Svako ima svoj Everest’ u fokusu drugog dana 6. AJB DOC-a

U fokusu drugog dana 6 AJB DOC-a, koji donosi osam sjajnih dokumentaraca, je film ‘Svako ima svoj Everest’ za kojeg je, zbog velikog interesa javnosti, organizovana dodatna projekcija.

Insert iz filma 'Svako ima svoj Everest'

Film Svako ima svoj Everest autorskog dvojca Midhata Mujkića i Tomislava Cvitanušića, čijom će svjetskom premijerom biti otvorena netakmičarska selekcija AJB Prikazuje, u fokusu je drugog dana 6. AJB DOC Film Festivala.

Svjetska premijera ovog filma, koji prati uspon bosanskohercegovačkog alpiniste Tomislava Cvitanušića na Mount Everest, dok o fenomenu dosezanja vrhova i usponu govore njegovi prijatelji i kolege koje dijele istu strast za alpinizmom i visokim planinama, bit će upriličena u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u 19:30 sati, nakon čega sliedi diskusija autora sa publikom.

Zbog velikog interesa javnosti, organizovana je dodatna projekcija filma Svako ima svoj Everest, koja će biti upriličena u nedjelju, 10. septembra, u 20:30 sati u Cineplexxu Sarajevo (sala 1). Karte za ovu projekciju moguće je kupiti u Box Officeu Cineplexxa Sarajevo.

Filmovi iz SMART Doc selekcije

Osim filma Svako ima svoj Everest, drugog dana AJB DOC-a možete pogledati sjajna dokumentarna ostvarenja.

Na repertoaru je, između ostalog, SMART Doc selekcija u sklopu koje će biti prikazana dva najbolja projekta učesnica prošlogodišnjeg treninga “Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom”, koji je održan u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe i u partnerstvu sa Samsungom.

Riječ je o filmovima Selo je moje Jasmina Brutusa, koji donosi priču o selu Zvirnjača u općini Kupres koje je danas je gotovo prazno i Kockar nikad ne gubi Marije Stanojević, koji će biti prikazani u 12 sati u Cineplexxu (sala 2).

Bogat i raznovrstan program

U 14 sati na repertoaru je film Suprug gospođe Iran autorice Marjan Khorsavi koji će biti prikazan u Cineplexxu (sala 3). Kroz priču Sultana Mohammada koji, u nastojanjima da stekne moć i proširi teritoriju stavlja teret na pleća svoje dvije supruge, autorica ovog filma daje nam uvid u patrijarhalno iransko društvu u kojem se žene bore za svoja osnovna prava.

Odmah nakon toga bit će prikazan film Potpuni neznaci Valentine Cicogna i Mattije Colomba koji donose priču o radu forenzičke antropologinje Cristine Cattaneo koja godinama neumorno radi na identifikaciji osoba bez identiteta, takozvanih “potpunih neznanaca”, za koje odavno ne mari niko osim nje.

Film je na repertoaru Cineplexxa (sala 2) u 15 sati.

Potom će, s početkom u 16:30 sati, također u Cineplexxu (sala 3) biti upriličena projekcija filma Povratak u Raqqu Alberta Solea i Raula Cuevasa koji prati priču Marca Marginedasa, španskog novinara kojeg je grupa ISIL otela u Siriji.

U 18 sati u Cineplexxu (sala 3) bit će prikazan film Zovem se Sretna Nicka Reada i Ayse Toprak koji donose priču o pop-zvijezdi u usponu Mutlu Kaya (Mutlu na turskom znači ‘sretna’) koja je za dlaku  izbjegla pokušaj femicida. Uprkos povredama koje su joj promijenile život, kreće u potragu za pravdom i pokušava vratiti svoj pjevački glas.

Projekcijom filma Kad se kamere ugase autorica Jennifer Tiexiera i Camille Hall bit će otvorena netakmičarska selekcija Last Minute Cinema. Ovaj film, koji istražuje kako se životi protagonista pet nagrađivanih dokumentaraca mijenjaju nakon što su pred kamerama podijelili svoje životne priče, bit će prikazan u Cineplexxu (sala 2) u 21 sat.

Šesti AJB DOC Film Festival traje do 12. septembra, a kompletan program i sve detalje o filmovima koji će biti prikazani potražite na zvaničnoj web-stranici Festivala.

Izvor: Al Jazeera