AJB DOC: Posljedica evropske politike azila nisu pošteđena ni djeca

Film ‘Game: Drugi nivo’ gledatelje vodi kroz dugogodišnje putovanje maloljetnog Afganistanca Sajida Khana Nasirija koji se po dolasku u Belgiju suočava s novim preprekama za novi, bolji život.

Film 'Game: Drugi nivo' bit će prikazan u sklopu Takmičarskog programa AJB DOC festivala u petak, 8. septembra (od 19:30 sati) u Bosanskom kulturnom centru

Kada je na nagovor svoje majke pobjegao iz Afganistana, tada 14-godišnji Sajid Khan Nasiri krenuo je na dugogodišnje putovanje ispunjeno brojnim opasnostima i teškoćama.

U potrazi za sigurnijim i sretnijim mjestom, na kojem će moći nastaviti školovanje i život, ono što je već općepoznato kao game (termin koji migranti koriste za prelazak preko granice) postat će njegova svakodnevnica. Godine 2019, u grčkom gradu Thessalonikiju primjetile su ga Eefje Blankevoort i Els van Driel, nizozemske autorice koje su tada snimale film Shadow Game, koji ukazuje na posljedice evropske politike azila kojih nisu pošteđena ni djeca.

“Otišle smo do mjesta na kojem su volonteri pružali pomoć izbjeglicama i po ulasku na to mjesto primjetile Sajida, koji se isticao dobrim poznavanjem engleskog jezika. Odmah nas je dojmio i ponudile smo mu da bude protagonista filma Shadow Game kojeg smo tada snimale. Na prvu je bio suzdržan i oprezan, ali je, nakon što se konsultovao sa svojim bratom, pristao da novinarski i dokumentaristički ispratimo tu priču”, priča Els van Driel.

Snimanje su počeli u Grčkoj, s idejom da svoj dalji put ka Zapadu bilježi kamerom svog telefona i redovno ih izvještava o svemu što se dešava.

“Pristao je i ubrzo je počeo da nam šalje vlogove, bili su to jako dobri videosnimci i odmah sam primjetile njegov talenat za to što radi”, ističe.

U naredne dvije godine sakupile su više od 200 Sajidovih videa i audioporuka, nakon čega se prirodno nametnula ideja o fimu koji će pratiti samo Sajidovo putovanje.

“U tim videima Sajid je već napravio mnogo rediteljskih odluka, sam je birao šta da snima, šta ne, šta da kaže, a šta ne… Tada je već stigao u Belgiju i tu su krenuli novi problemi, tako da smo shvatile da je dobro da napravimo film u kojem će on ispričati svoju priču”, kaže Els van Driel.

“Planirale smo napraviti kratki film, ali Sajid je smatrao da je nemoguće ispričati njegovu priču u tako kratkoj formi, pa smo na kraju napravili 55-minutni film”, dodaje, pojašnjavajući nastajanje filma Game: Drugi nivo, koji će regionalnu premijeru imati u sklopu Takmičarskog programa 6. AJB DOC Film Festivala.

Mjeseci agonije i nova borba

Autoricama Eefje Blankevoort i Els van Driel rad na ovom filmu bio je vrlo napet i nerijetko frustrirajući. Toliko je noći, ističe Van Driel, koje su probdjele zabrinute, ne znajući da li Sajid ide u game i hoće li uopće uspjeti u svojoj namjeri.

“Mislim da nam je najteže bilo u decembru 2020. kada smo otišle u Bugarsku, nakon što ga godinu dana nismo vidjele. Nije izgledao dobro, bio je jako umoran, danima nije ni jeo, ni spavao… A ubrzo smo ga morale pustiti da ode i pokuša preći granicu tako što će se prokrijumčariti u kamionu. Bio je to opasan put, nismo bile sigurne da će uspjeti, bojale smo se da će mu se nešto loše dogoditi, u najgorem slučaju mogao je poginuti”, prisjeća se.

Nakon dvogodišnjeg putovanja po Evropi i brojnih games, na kojem je nerijetko bio pretučen i izložen raznim brutalnostima graničnih policajaca, Sajid je uspio stići do Belgije. No, sreća što je u svojoj namjeri uspio, kao i nada će se konačno opustiti, nastaviti školovanje i početi novi život, ubrzo su pali u drugi plan.

Sajid Khan Nasiri mjesece je proveo u tranzitnom centru (AJB DOC)

Ne vjerujući mu da je maloljetan, belgijske vlasti su ga, nakon što je zatražio azil u toj zemlji, podvrgnule raznim testiranjima za procjenu dobi. Provodeći mjesece u tranzitnom centru, uskoro osamnaestogodišnjeg Sajida neizvjesnost i strah od deportacije nisu napuštali.

Ipak, u konačnici je sve dobro završilo, pa Sajid, koji je nakon mjeseci agonije dobio status izbjeglice u Belgiji, pokušava uspostaviti i živjeti normalan život dostojan svakog ljudskog bića.

Selektivna solidarnost s djecom izbjeglicama

Uvjerene da dokumentovanje ovakvih priča može promijeniti mišljenje i odnos pojedinaca i društva prema migrantima, Blankevoort i Van Driel ističu važnost bavljenja ovom temom.

“Uglavnom čitamo priče o velikim grupama ljudi i u konačnici se u društvu, koje je polarizovano po tom pitanju, stvara ružna slika. Zbog toga je potrebno dati novi narativ, donijeti ljudima priču s kojom se mogu poistovjetiti. To je, između ostalog, razlog naše bliske saradnje sa Sajidom. On jeste ranjiv, ali jedino on može ispričati svoju priču tako da ga njegovu vršnjaci razumiju”, kaže Van Driel.

Sajid Khan Nasiri (AJB DOC)

Podsjeća da su maloljetni migranti, naročito oni u tinejdžerskom uzrastu, zanemarena kategorija.

“Većina organizacija koja pomaže maloljetnim migrantima fokusirana je na mlađu djecu, iako su i djeca u adolescentskoj i tinejdžerskoj dobi veoma ranjiva”, kaže, ističući neophodnost pronalaska novih načina za prenošenje takvih priča i vraćanje dostojanstva migrantima.

Na kraju razgovora kaže kako se, kada je nakon ruske invazije na Ukrajinu relativno brzo organizovan prihvat ukrajinskih izbjeglica u zemlje Evropske unije, zapitala zašto ista pravila ne važe i za ljude koji dolaze iz drugih zemalja.

“Zašto je sve tako zbrkano i kako to da možemo pomoći izbjeglicama iz Ukrajine, ali ne i izbjeglicama iz Afganistana, Sirije ili Iraka”, pita se Van Driel, poručujući kako pravila trebaju biti ista za sve i kako evropski zakon treba zaštiti svu djecu, bez obzira na to odakle dolaze.

Film Game: Drugi nivo bit će prikazan u sklopu Takmičarskog programa 6. AJB DOC Film Festivala u petak, 8. septembra (od 19:30 sati) u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu.

Izvor: Al Jazeera