Mercuryjev klavir prodan ‘ispod cijene’ – za dva miliona eura

Dok je klavir na kojem je Freddie Mercury komponirao ‘Boemsku rapsodiju’ prodan za dva miliona eura, rukopis pjesme je na aukciji dostigao vrijednost od 1,6 miliona.

Mercury je kupio klavir 1975. godine za tadašnjih 1.000 funti (Reuters)

Mali koncertni klavir, na kojem je Freddie Mercury komponirao gotovo sve svoje partiture iz „Boemske rapsodije“ (Bohemian Rhapsody), prodan je za 1,742 miliona funti (dva miliona eura) na aukciji koju je u Londonu organizirao Sotheby's.

„Baby Yamaha C2“ bila je glavna stavka u rasprodaji hiljada predmeta koji su pripadali pjevaču grupe The Queen, prenosi AFP.

Klavir je ipak prodan ispod procijenjene vrijednosti koju je objavila aukcijska kuća Sotheby's, a koja je iznosila dva do tri miliona funti (2,3 do 3,5 miliona eura). Mercury ga je 1975. godine kupio za tadašnjih 1.000 funti.

Jedna od najslavnijih pjesama ikad

Sam rukopis „Boemske rapsodije“, jednog od najvećih hitova grupe The Queen s albuma „A Night At The Opera“ iz 1975. godine, prodan je za 1,3 miliona funti (1,6 miliona eura). Ukupno 15 stranica otkrivaju različite pravce kojim se umjetnik kretao stvarajući pjesmu, koja se trebala zvati „Mongolska rapsodija“.

„Boemska rapsodija“ jedna je od najslavnijih pjesama u historiji. Bila je 14 sedmica na vrhu britanske top liste najprodavanijih singlova, od čega devet sedmica uzastopno 1975. godine i još pet sedmica poslije vijesti o Mercuryjeve smrti 1991. godine. Singl se prodan u šest miliona primjeraka.

Agencija AP je javila da je srebrna narukvica u obliku zmije u viktorijanskom stilu koju je Mercury nosio u spotu za pjesmu „Boemska rapsodija“ prodana na istoj aukciji za najvišu cijenu ikada plaćenu na aukciji za komad nakita u njegovom vlasništvu. Narukvica je plaćena 698.500 funti (814.564 eura) što je 100 puta više od procjene, prenijela je Beta.

Izvor: Agencije