UNESCO će dijelove Kijeva i Lavova uvrstiti na spisak ugrožene baštine

Dvije lokacije u Kijevu i Lavovu će biti dodane na spisak ugrožene svjetske baštine na kojem se već nalazi centralni dio Odese, čijih je nekoliko zgrada uništeno u ‘brutalnim ruskim udarima’.

Saborni hram Svete Sofije, koji se nalazi u historijskom centru Kijeva, jedan je od glavnih spomenika koji predstavlja arhitekturu i umjetnost sa početka 11. vijeka u Ukrajini (Reuters)

Saborni hram svete Sofije i manastirske zgrada u Kijevu će sredinom septembra biti uvrštene na spisak ugrožene svjetske baštine, baš kao i historijski centar Lavova, grada na zapadu Ukrajine, zbog ruske invazije na tu zemlju, potvrdio je UNESCO.

„Ta mjesta su pod prijetnjom uništenja. Bilo je napada na tampon zone tih lokacija i ne znamo šta će se desiti ubuduće“, rekao je Lazare Eloundou Assomo, direktor za Svjetsku baštinu u izjavi za AFP.

Odbor za svjetsku baštinu, koji se sastaje od 10. do 25. septembra u Rijadu, „vjerovatno će donijeti takvu odluku na osnovu mišljenja stručnjaka za koje se te dvije lokacije nalaze u dokazano opasnoj situaciji“, objasnio je.

Te dvije lokacije će biti dodane na spisak ugrožene svjetske baštine na kojem se već nalazi centralni dio Odese, čijih je nekoliko zgrada uništeno krajem jula u „brutalnim ruskim udarima“, naveo je UNESCO.

Šteta na 270 kulturnih objekata

Početkom jula jedna historijska zgrada je gađana u Lavovu što, prema organizaciji UNESCO, i dalje predstavlja prvi napad od početka sukoba na zonu zaštićenu po Konvenciji o svjetskoj baštini i, prema tome, prvo kršenje te konvencije čiji je Rusija potpisnik.

UNESCO je do sada, od početka ruske invazije u februaru prošle godine, evidentirao štetu na 270 ukrajinskih kulturnih objekata.

Saborni hram Svete Sofije, koji se nalazi u historijskom centru Kijeva, jedan je od glavnih spomenika koji predstavlja arhitekturu i umjetnost sa početka 11. vijeka u Ukrajini, naveo je UNESCO. Taj hram je od 1990. upisan u Svjetsku baštinu, kao i Kijevsko-pečerska lavra, koja predstavlja arhitektonski skup manastirskih zgrada osnovanih u isto vrijeme i koje se nalaze na uzvišici iznad rijeke Dnjepar.

Historijski centar Lavova, grada osnovanog u srednjem vijeku, nalazi se na spisku svjetske baštine od 1996. godine, prenosi Beta.

Izvor: Agencije