AJB DOC: Last Minute Cinema donosi zapažene recentne dokumentarce

Dokumentarni filmovi koji su imali zapažen uspjeh na afirmisanim evropskim i svjetskim festivalima bit će predstavljeni u sklopu programa ‘Last Minute Cinema’ na šestom AJB DOC-u.

U sklopu programa 'Last Minute Cinema', publika ima priliku pogledati filmova 'Kad se kamere ugase', 'Blix, ne bombe' i 'Portret premijerke'

Netakmičarska selekcija “Last Minute Cinema” šestog po redu AJB DOC Film Festivala donosi tri dokumentarna filma koja su imala zapažen uspjeh prilikom prikazivanja na afirmisanim evropskim i svjetskim festivalima.

Riječ je o filmovima Kad se kamere ugase, Blix, ne bombe i Portret premijerke.

Film Kad se kamere ugase, kojeg autorski potpisuju Jennifer Tiexiera i Camilla Hall, istražuje kako se životi protagonista pet nagrađivanih dokumentaraca mijenjaju nakon što su pred kamerama podijelili svoje životne priče.

Ovaj film, koji potiče publiku da razmisli o utjecaju dokumentarnog filma na njegove protagoniste – bio on dobar, loš ili komplikovan – bit će prikazan 9. septembra u 21:00 sat u Cineplexxu.

Dan poslije, u 21:00 sat također u Cineplexxu, bit će prikazan film Blix, ne bombe autorice Grete Stocklasse. Greta je napunila osam godina kada je na svom TV-u u Stockholmu pratila razvoj događaja 11. septembra. U narednim mjesecima i godinama gledala je kako njen sunarodnjak, diplomat Hans Blix, postaje glavni igrač u globalnoj krizi kao UN-ov inspektor za oružje.

Danas, u 21. stoljeću, obilježenom ratovima, političkim ekstremima i klimatskim katastrofama, Greta se obraća 94-godišnjem Blixu molbom da joj pomogne shvatiti svijet. Ima li diplomatija i dalje svoju ulogu? Ili je Blix posljednji od velikih pregovarača?

U ponedjeljak, 11. septembra, u 21:00 sat u Cineplexxu, bit će prikazan film Portret premijerke Tosce Looby koja, kroz priču o prvoj i jedinoj australskoj premijerki Juliji Gillard, donosi priču o borbi Australije da prihvati ideju žene na vlasti.

Ovaj dokumentarac sačinjen je isključivo od arhivskih snimaka iz trogodišnjeg mandata Julije Gillard i iskreno prikazuje reakciju nacije na svoju prvu i jedinu premijerku. Istražujući teme seksizma, moći i mizoginije, film propituje problem predrasuda prema ženama na vodećim pozicijama i njihov trajni utjecaj na veće učešće žena u parlamentu i društvu.

Kompletan program AJB DOC-a nalazi se na zvaničnoj web stranici festivala.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada