Pokemoni inspirirani Van Goghovim slikama u umjetnikovom muzeju

Muzej Van Gogha ove godine obilježava pedesetu godišnjicu, u okviru koje je počeo saradnju sa Pokemonima, animiranom serijom koja je uspjela osvojiti srca mnoge nizozemske djece.

Pikachu se može vidjeti u djelu inspirisanom autoportretom iz 1887. godine (EPA)

Muzej Van Gogha u Amsterdamu počeo je saradnju sa kompanijom Pokemon, tako da će japanski crtani likovi oslikani u stilu post-impresionizma visiti u muzeju.

Muzej ove godine obilježava pedesetu godišnjicu, u okviru koje je počeo saradnju sa Pokemonima, animiranom serijom koja je uspjela osvojiti srca mnoge nizozemske djece, prenosi Tanjug.

Inicijatori saradnje tvrde da Pokemoni i Van Gogh imaju sličnosti, jer je, kako navode, umjetnik imao veliko divljenje prema svemu što dolazi iz Japana, a japanska grafika ga je naučila da drugačije gleda na svijet i umjetnost. Privlačile su ga velike površine u moćnim bojama, svakodnevne teme i detalji iz prirode.

„Mislim da ne možete proučavati japansku umjetnost, a da ne postanete mnogo sretniji i zadovoljniji. To nas vraća prirodi, uprkos našem odgoju i radu u svijetu punom konvencija“, napisao je Van Gogh u pismu svom bratu Theu u septembru 1888, navodi Muzej.

Kako se dodaje, kroz razne aktivnosti oko Pokemona, djeca mogu da se upoznaju sa Van Goghovom umjetnošću na nov način, kako online tako i u samom muzeju.

Inspiracija za šest slika

Neka od njegovih najpoznatijih djela bila su inspiracija za šest slika koje su umjetnici napravili od Pokemona. Na primjer, Pikachu se može vidjeti u djelu inspirisanom autoportretom iz 1887. godine sa sivim filcanim šeširom, a drugi likovi se opuštaju u djelu inspirisanom slikom „Spavaća soba“ iz 1888.

„Ova saradnja omogućava najmlađima da se upoznaju sa Van Goghovom umetnošću i životnom pričom”, kaže Emilie Gordenker, generalna direktorica muzeja.

Mathieu Galante iz kompanije Pokemon izjavio je da postoji snažna veza između inspiracije koja stoji iza Pokemona i nekih od najpoznatijih djela Vincenta van Gogha.

„Uz ovu saradnju, nadamo se da će djeca otkriti i uroniti u svijet umjetnosti kroz fantastična djela Van Gogha i Pokemona“, dodao je Galante.

Izvor: Agencije