Ostavke članova žirija i povlačenje filmova sa festivala u Antalyji

Rediteljica filma ‘Uredba’ Nejla Demirci tvrdi da je uklanjanje njenog filma sa festivala ‘direktna cenzura’; dobila je podršku umjetnika iz cijele Turske.

Festival koji se održava od 1963. godine u sredozemnom gradu Antalyji, predstavlja vrhunac turskog kulturnog kalendara (Anadolija)

Filmski festival „Zlatna narandža“ u Antalyji, najstariji u Turskoj, našao se u neizvjesnom previranju jer su članovi žirija podnijeli ostavke, a filmski stvaraoci povukli svoje radove zbog optužbi o cenzuri.

Producenti i reditelji 27 prijavljenih filmova na festivalu objavili su da se povlače, nekoliko dana nakon što je 20 članova festivalskog žirija dalo ostavke jer je organizator uklonio jedan dokumentarni film, javlja AP.

Film Kanun Hukmu (Uredba) fokusira se na nastavnika i doktora koji su otpušteni sa posla pod vanrednim stanjem uvedenim u Turskoj poslije pokušaja državnog udara 2016. godine.

Direktor Festivala Ahmet Boyacioglu rekao je da je taj dokumentarni film uklonjen iz kategorije nacionalnog dokumentarnog filma zbog pravnog postupka koji je u toku protiv jednog od prikazanih ljudi.

„Iz tog razloga je odlučeno da se film isključi iz ovogodišnje selekcije kako se ne bi uticalo na sudski proces i nepristranost suda“, rekao je Boyacioglu.

Međutim, rediteljica filma Nejla Demirci rekla je da je to „izgovor“ i „direktna cenzura“. Demirci je dobila podršku od mnogih iz svijeta umjetnosti u Turskoj.

‘Korak ka normalizaciji cenzure u umjetnosti’

Skupština slobodne umjetnosti, koja predstavlja umjetnike iz mnogih područja, opisala je isključenje filma kao „napad na umjetnički izraz i kreativnost i korak ka normalizaciji cenzure u umjetnosti“.

Filmski stvaraoci koji su se povukli sa festivala, pozvali su na poštovanje slobode izražavanja.

„Mi to vidimo kao jasnu prijetnju“, naveli su u objavi. „Smatramo da je neprihvatljivo da se festivali, koji u suštini pripadaju društvu, podvrgnu cenzuri“.

Festival koji se održava od 1963. godine u sredozemnom gradu Antalyji, predstavlja vrhunac turskog kulturnog kalendara. Ove godine bi trebalo da traje od 7. do 14. oktobra.

Više od 130.000 ljudi otpušteno je sa svojih radnih mjesta hitnim dekretima poslije pokušaja državnog udara u julu 2016. godine. Vlasti tvrde da su te osobe bile povezane sa grupom koja stoji iza puča, ali kritičari navode da je riječ o opštem obračunu s bilo kim koga država smatra protivnikom, prenosi Beta.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada