Filmski radnici i reditelji traže ostavke čelnih ljudi Fondacije za kinematografiju

Umjesto da podnese ostavku, Upravni odbor Fondacije za kinematografiju se obraća korisnicima sredstava, upozoravaju u zajedničkom zahtjevu filmski radnici, rediteljice i reditelji.

Udruženje filmskih radnika u Federaciji BiH i Udruženje rediteljica i reditelja u Bosni i Hercegovini s istim zahtjevom su se u nekoliko navrata, zajedno i pojedinačno, obraćali Vladi Federacije BiH (Al Jazeera - Ilustracija)

Udruženje filmskih radnika u Federaciji BiH i Udruženje rediteljica i reditelja u Bosni i Hercegovini još jednom su zatražili od entitetske Vlade da hitno razriješi Upravni odbor Fondacije za kinematografiju.

Upravni odbor Fondacije za kinematografiju pozvao je u svojoj objavi od ponedjeljka, 25. septembra korisnike poništenih konkursa na sastanak dva dana kasnije, u srijedu, na kojem žele skupa s korisnicima pronaći „izlaz iz situacije u kojoj je blokiran rad Fondacije“, ukazuju filmski radnici, rediteljice i reditelji.

„Paradoksalno je da se Upravni odbor Fondacije obraća korisnicima umjesto Vladi Federacije BiH, koja je uvidjela neregularnosti i poništila oba ovogodišnja konkursa Fondacije. Poništavanjem ovih konkursa, lista korisnika postaje irelevantna za donošenje bilo kakvih odluka vezanih za razrješenje situacije Fondacije. Napominjemo i činjenicu da je Upravni odbor Fondacije pod finansijskim nadzorom zbog načina utroška sredstava“, navodi su u zahtjevu.

Podsjećaju kako su se Udruženje filmskih radnika u Federaciji BiH i Udruženje rediteljica i reditelja u Bosni i Hercegovini s istim zahtjevom u nekoliko navrata, zajedno i pojedinačno, obraćali Vladi Federacije BiH od samog imenovanja Antonia Beusa u Upravni odbor Fondacije. Prvi put su to učinili odmah nakon imenovanja u januaru 2021. godine, upozoravajući na sukob interesa i sve ostale prijetnje za bh. kinematografiju. Udruženja, kao i bh. filmski radnici, su upozoravali da je Pravilnik Fondacije, koji je ovaj sastav Upravni odbor mijenjao, potpuno suprotan prirodi filmske produkcije i onemogućava rad najvećih bh. producentskih kuća.

Dodjela sredstava mimo kriterija

„Ponovo upozoravamo na činjenicu da Upravni odbor Fondacije za kinematografiju, na čelu s njenim predsjednikom Antoniom Beusom i članovima Milanom Trivićem i Emirom Hadžihafizbegovićem (koji je već ranije dao ostavku na ovu poziciju), već duže vrijeme postupa u suprotnosti sa Odlukom o osnivanju, Statutom i odlukama Vlade Federacije BiH, odnosno ne djeluje u skladu sa ciljevima Fondacije“, navode.

„Ovaj Upravni odbor Fondacije za kinematografiju od svog dolaska na poziciju svojim netransparentnim djelovanjem korumpira do tada postojeći sistem, te mijenja i interpretira pravila, dodjeljuje sredstva mimo važećih kriterija, mijenja Pravilnike tokom otvorenih poziva potpuno u suprotnosti sa svim uobičajenim i pozitivnim propisima i praksama u Evropi“.

Ponovo su istakli kako je „Fondacija za kinematografiju, uprkos Odluci Vlade Federacije BiH o poništenju konkursa, promptno potpisala ugovore sa odabranim korisnicima i isplatila dio sredstava, znajući da će povrat novca biti otežan, ako ne i nemoguć“.

„Također, ukazano je i na činjenicu da je Antonio Beus suvlasnik Art company d.o.o. koja je zastupnik agencije Agicoa za BiH; predsjednik Asocijacije za zaštitu audiovizualnih djela (APAW); predsjednik Udruge filmske industrije koja već šest godina blokira prikupljanje autorskih i producentskih naknada od kablovske retransmisije, koje je do tada jedino Udruženje filmskih radnika u BiH uspjelo ikada naplatiti i isplatiti autorima i producentima; predsjednik Fondacije za kinematografiju FBiH preko koje raspolaže sredstvima iz budžeta za filmsku produkciju i komplementarne djelatnosti; bio je kandidat za člana Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH – jedna od rijetkih funkcija koja mu je (još uvijek) izmakla isključivo zbog autora koji se bore protiv očiglednog konflikta interesa i netransparentnog raspolaganja novcem budžetskih korisnika“, nabrojali su filmski radnici, rediteljice i reditelji.

Razriješiti postojeći i imenovati novi Upravni odbor

Nezavisni producenti su se također nedavno obratili javnosti i Vladi Federacije BiH s istim zahtjevom, u kojem su ukazali i na to da je upravo radom ovih producentskih kuća postignuto da bh. kinematografija postane jedna od najuspješnijih privrednih grana u Bosni i Hercegovini, o čemu svjedoči činjenica da su bh. filmovi osvojili neke od najvažnijih i najrelevantnijih nagrada u svijetu filma. Prema tome, dodaju, „radi se o neupitnim i kontinuiranim rezultatima koji bi predstavljali uspjeh i za mnogo veće zemlje koje sistematski ulažu stotinu puta više sredstava u razvoj i prezentaciju ove kreativne industrijske grane“.

Posljednje obraćanje Udruženja filmskih radnika Federacije BiH i bosanskohercegovačkih rediteljica i reditelja, među kojima su Danis Tanović, Jasmila Žbanić, Aida Begić, Pjer Žalica, Dino Mustafić, Srđan Vuletić, Nermin Hamzagić, Alen Drljević, Una Gunjak, Nedim Karalić, Tanja Miletić Oručević, Alen Šimić, Ratko Orozović, Ines Tanović, Nenad Dizdarević, Faruk Lončarević, Haris Pašović, Elmir Jukić, Selma Spahić i Sabrina Begović Ćorić, ranije ovog mjeseca, sadržavalo je isti ovaj zahtjev. Upozorili su, kako navode, „na kontinuirano obmanjivanje javnosti od strane Upravnog odbora Fondacije, koje za cilj ima sakriti brojne nepravilnosti u radu Fondacije za kinematografiju Sarajevo“.

U tom smislu, zahtijevaju hitno razrješenje ovog i postavljanje novog Upravnog odbora Fondacije te nove/novog predsjednice/predsjednika koja/koji će raditi u interesu razvoja i unapređenja bosanskohercegovačke kinematografije. Smatraju daje to jedino ispravno rješenje ove situacije.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada