Preminuo reditelj Jagoš Marković

Režiser Jagoš Marković je u Narodnom pozorištu u Beogradu, čiji je stalni režiser bio od 2008. godine, režirao neke od najznačajnijih naslova svjetske i domaće klasike.

Marković je diplomirao na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu u klasi profesora Borjane Prodanović i Svetozara Rapajića (Tanja Valič / Tanjug)

Režiser Jagoš Marković preminuo je u petak u 58. godini, rečeno je Tanjugu u Narodnom pozorištu.

Jagoš Marković bio je jedan od od najistaknutijih pozorišnih režisera u regiji.

Diplomirao je na  Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu u klasi profesora Borjane Prodanović i Svetozara Rapajića.

U Narodnom pozorištu u Beogradu, čiji je stalni režiser bio od 2008. godine, režirao je najznačajnije naslove svjetske i domaće klasike: “Učene žene”, “Hasanaginica”, “Gospođa ministarka”, “Pokondirena tikva”, “Antigona”, “Pepeljuga” i “Figarova ženidba”.

U drugim teatrima u zemlji i inostranstvu režirao je više od 50 predstava, a među najznačajnijim su “Romeo i Julija”, “Kate Kapuralica”, “Dekameron dan ranije, “Lukrecija iliti Ždero”, “Skup”, “Bogojavljenska noć”, “Govornica”, “Sumnjivo lice”, “Uobraženi bolesnik”, “Tako je ako vam se tako čini”, “Porodicne priče”, “Gospoda Glembajevi”, “Jesenja sonata”, “Galeb”, “Zora na istoku”, “Naši sinovi”, “Svinjski otac”, “Hasanaginica”, “Tartif”, “Hekuba”…

‘Pozorišni genije’

Rođen je u Podgorici 1966. godine.

Direktor Narodnog pozorišta u Beogradu Svetislav Bule Goncić rekao je Tanjugu da otišao pozorišni genije čije su predstave obilježile historiju teatra.

Goncić naglašava da su generacije poštovalaca pozorišta uživale u predstavama Jagoša Marković.

“Njegove predstave su bile posebne…Drugačije…Kolege su umele da kažu da je scena bila “puna pozorišta” u njegovim predstavama. Odlazak Jagoša Markovića je veliki udarac za našu kulturu i pozorišnu igru. Pamtićemo ga kao nesumnjivog genija” kazao je Goncić.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada