Skoplje će 2028. biti ‘Evropska prijestolnica kulture’

Pod evropskom i makedonskom zastavom podići ćemo kreativnu energiju da se raširi po cijelom kontinentu. Ima li boljeg mjesta za to od Skoplja, upitala je makedonska ministrica kulture, Bisera Kostadinovska-Stojčevska.

Glavni konkurent Skoplju je bio crnogorski grad Budva (Reuters)

Glavni grad Sjeverne Makedonije, Skoplje svečano je proglašen za „Evropsku prijestolnicu kulture“ za 2028. godinu.

Odluku je objavila Evropska komisija na svečanosti u Kući evropske historije u Briselu, nakon predstavljanja prijava gradova koji su ušli u uži izbor, javlja Beta. Glavni konkurent Skoplju je bio crnogorski grad Budva.

Ministrica kulture Sjeverne Makedonije Bisera Kostadinovska-Stojčevska tvrdi da je Skoplje „spremno da odgovori izazovu“.

Veliki uspjeh za Sjevernu Makedoniju

„Izgleda da je Skoplje stvoreno tokom vijekova za ovaj izazov. Pod evropskom i makedonskom zastavom podići ćemo kreativnu energiju da se raširi po cijelom kontinentu. Ima li boljeg mjesta za to od Skoplja“, upitala je Kostadinovska-Stojčevska.

„Proglašenje Skoplja za ‘Evropsku prijestolnicu kulture’ za 2028. godinu predstavlja veliki uspjeh za našu zemlju posebno imajući u vidu opredjeljenje koje imamo kao država koja teži punopravnom članstvu u Evropskoj uniji“, rekla je Kostadinovska-Stojčevska državnoj agenciji MIA.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada