Slavna slika ‘Sloboda vodi narod’ poslana na restauraciju

Slika je nadahnuta julskom revolucijom 1830. godine, a žena na slici razderane haljine i s francuskom zastavom u ruci je Marianne, francuski nacionalni simbol i alegorija slobode.

Ulje na platnu dimenzija 3,25x2,60 metara, zauzima počasno mjesto u jednoj od velikih crvenih soba Louvrea u Parizu (Reuters)

Jedna od najpoznatijih francuskih slika, „Sloboda vodi narod“ (La Liberté guidant le peuple) Eugenea Delacroixa, skinuta je sa zida Louvrea radi restauracije za koju se očekuje da će trajati do sljedećeg proljeća.

Slavnu ženu golih grudi, koja maše francuskom zastavom među revolucionarima, Delacroix je naslikao 1830. godine, podsjeća AFP.

Ulje na platnu dimenzija 3,25×2,60 metara, zauzima počasno mjesto u jednoj od velikih crvenih soba Louvrea u Parizu.

„Restauracija je dugo pripremana i napravljena je rendgenska analiza platna. Dio je to velike restauracijske kampanje pokrenute 2019. za slike velikog formata iz 19. stoljeća“, rekao je Sebastien Allard, direktor odjela za slikarstvo.

Do sada restaurirano 200-ak slika

Prema njegovim riječima, „jedan od prioriteta je uklanjanje laka koji je oksidirao na površini, dajući žutu nijansu crvenim, bijelim i plavim dijelovima slike“.

Slika je nadahnuta julskom revolucijom 1830. godine. Žena na slici razderane haljine i s francuskom zastavom u ruci nije bilo koja žena nego Marianne, francuski nacionalni simbol i alegorija slobode.

Louvre je restaurirao 200-ak slika od 2015. godine, uključujući „Portret nepoznate žene“ (La Belle Ferronniere) Leonarda da Vincija, Tizianovu „Jupiter i Antiopa“ te nekoliko Delacroixovih, među kojima su i „Alžirske žene“ te „Pokolj na Hiosu“.

U Louvreu, najvećem muzeju na svijetu, nalazi se oko 6.400 slika, uključujući oko 4.500 u stalnom postavu, prenosi Hina.

Izvor: Agencije