Turska odlučna da vrati trojansko blago

Zvaničnici rade na repatrijaciji trojanskog blaga, uprkos nevoljkosti mnogih zemalja koje provode historijska istraživanja o artefaktima.

Ankara radi na vraćanju dijelova historijskog nasljeđa kući (Reuters)

Smješten na sjeverozapadu Turske, drevni grad Troja pružio je mnoga blaga arheolozima koji su otkrili njegove tajne.

Mnogi od ovih artefakata prokrijumčareni su u inozemstvo, a Ankara danas radi na vraćanju tih dijelova historijskog nasljeđa kući, prenosi Anadolija.

Zeynep Boz, koja vodi Odjel za borbu protiv krijumčarenja u turskom Ministarstvu kulture i turizma, kaže da zvaničnici već dugo rade na repatrijaciji ovog blaga, odlučni da obave zadatak uprkos nevoljkosti mnogih zemalja koje vrše historijska istraživanja o trojanskim artefaktima.

Govoreći na Troy Cultural Road Festivalu u Canakkaleu, gdje se nalaze ruševine drevnog grada, kazala je da pregovori između vlada o vraćanju historijskih artefakata zahtijevaju vrijeme.

“Kao što smo 2012. godine uspjeli osigurati povratak grupe artefakata porijeklom iz Troje iz SAD-a, vjerujemo da ćemo na isti način osigurati i povratak naših artefakata iz Rusije, Velike Britanije i Njemačke”, rekla je Boz.

Ilegalno tržište artefakata

Zvaničnici također rade na pojačavanju mjera protiv većeg broja artefakata koji se ilegalno prenose u inozemstvo.

“Uključeni smo u različite aktivnosti koje imaju za cilj podizanje svijesti među našim ljudima i njegovanje osjećaja vlasništva nad našim kulturnim naslijeđem”, pojasnila je Boz.

Osim pitanja historijskog nasljeđa, veliki problem predstavlja i postojanje ilegalnog tržišta artefakata.

Naglasila je da se krijumčarenje koristi za finansiranje terorizma i organiziranog kriminala.

Boz je kazala da je gotovo 4.000 artefakata vraćeno u Tursku samo 2023. godine, što je ukupno više od 12.000 u posljednjih 20 godina.

“Vjerujemo da ćemo u bliskoj budućnosti osigurati povratak nekih vrijednih artefakata, od kojih je dio bio podvrgnut opsežnoj pljački u Turskoj”, navela je Boz.

Izvor: Agencije