Venecija nije uvrštena na UNESCO-ov popis ugrožene baštine

Venecija, poznata po svojim kanalima i kulturnim lokalitetima, odavno je ugrožena poplavama i masovnim turizmom.

UNESCO smatra da je potrebno više truda da se zaštiti ranjivi grad u laguni (EPA)

Odbor UNESCO-a odlučio je da neće upisati Veneciju na Popis ugrožene svjetske baštine uprkos preporukama stručnjaka, čime je poštedio italijansku vladu sramotne presude o stanju grada.

“Odbor za svjetsku baštinu donio je odluku da neće upisati Veneciju i njenu Lagunu na Popis ugrožene svjetske baštine”, saopćio je UNESCO, UN-ova organizacija za kulturu, nakon sastanka odbora u Rijadu, prenosi Hina.

Italijanski ministar kulture, Gennaro Sangiuliano, rekao je da bi dodavanje Venecije na popis bio “neumjestan potez” i neutemeljen na objektivnim činjenicama. “Venecija, stoga, nije u opasnosti”, saopćio je.

Grad ugrožen masovnim turizmom i poplavama

Venecija, poznata po svojim kanalima i kulturnim lokalitetima, odavno je ugrožena poplavama i masovnim turizmom.

Sangiuliano je rekao da je UNESCO pozitivno ocijenio italijanske napore da štite Veneciju od visokog vodostaja sistemom mobilnih podvodnih brana MOSE, a odnedavno i uvođenjem ulaznica za turiste čime će se ograničiti njihov broj i koje će se početi primjenjivati sljedeće godine.

Međutim, UNESCO je rekao da je potrebno više truda da se zaštiti ranjivi grad u laguni.

“S time u vezi ponovio je zabrinutost zatraživši da grad riješi niz teškoća koje ugrožavaju grad, primjerice masovni turizam i klimatske promjene”, rečeno je.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada