Svjetske zvijezde na ovogodišnjem Zagreb Jazz Festivalu

Uz svjetske zvijezde jazza, čiji će koncerti biti održavani tokom oktobra i novembra, publika će hrvatske muzičare moći slušati besplatno subotama u podne na ulicama Zagreba.

Dok su koncerti domaćih muzičara besplatni, nastupi stranaca se naplaćuju (Pixsell)

Koncerti stranih i domaćih jazz muzičara, od kojih se ističu Ida Nielsen i bend Funkbots, Cyrille Aimee Duo te Valerija Nikolovska Trio uz Davora Križića, i ove će se godine, u sklopu Zagreb Jazz Festivala, održavati na raznim lokacijama.

Domaći program održavat će se 30. septembra te 7. i 14. oktobra, a strani programi 19, 21. i 24. oktobra te 3, 17. i 20. novembra, javila je Hina.

Zahvaljujući inicijativi Turističke zajednice grada Zagreba, nastupe domaćih muzičara publika će moći slušati besplatno subotama u podne na ulicama u zagrebačkom centru, a tom prilikom će im se predstaviti Valerija Nikolovska Trio feat. Davor Križić, Filip Pavić Quartet te Pavle Miljenović Trio.

„Dovođenjem urbanog jazz izričaja na otvorne prostore, omogućujemo dodatno povezivanje publike s glazbenicima, kreirajući autentični kulturni i turistički proizvod koji prezentira domaće i svjetske umjetnike, glazbu i zabavu u jedinstvenom formatu“, rekla je Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba.

Velike zvijezde jazza

Od stranih muzičara u Zagreb dolaze američka saksofonistica Lakecia Benjamin čiji zvuk spaja jazz, funk, latin, R&B, hip-hop i soul, a koja će nastupiti u Maloj dvorani Lisinski zajedno s kvartetom.

U zagrebački Peti Kupe dolazi danska bas gitaristica, kompozitorica i pjevačica Ida Nielsen koja će nastupiti s bendom Funkbots. Njihova muzika se opisuje kao „visokoenergetski funk show pun dobrih vibracija, čvrstog groova i suptilnih referenci na njezinog bivšeg poslodavca i učitelja“. Prije njih će nastupiti hrvatski sekstet B's FUNsallation,

U Kazalištu Kerempuh nastupit će Cyrille Aimee Duo, francuska jazz pjevačica i autorica nominirana za Grammy, prepoznatljiva svojim glasom i pristupom koji zasniva na spoju jazza, funka, šansone i flamenka, tradicije i futurističke elektronike.

Kerempuh će ugostiti i The Baylor Project, supružnike Marcus i Jean Baylor čija se muzička orijentacija zasniva na utjecajima jazza, gospela, bluesa i soula.

U Maloj dvorani Lisinski s kvartetom će se predstaviti jazz/rock pijanistica i klavijaturistica Rachel Z, a na istom mjestu te povodom kraja festivala nastupit će super grupa: Jacob Karlzon, Magnus Ostrom, Scott Colley, Benjamin Koppel koji će se publikom podijeliti strast prema spontanom muziciranju, komunikaciji u trenutku izvođenja i istraživanju raznih mogućosti koje pruža jazz.

Izvor: Agencije