Metropolitan Opera naručila djelo o otmici ukrajinske djece

Novu operu, na kojoj će zajedno raditi Met i Lincoln Center, trebao bi komponirati ukrajinski kompozitor Maksim Kolomijec, a tekst će napisati američki pisac George Brant.

Metropolitan Opera je bila među prvima koja je najavila da više neće sarađivati s institucijama ili izvođačima koji podržavaju Putina (EPA)

Njujorška Metropolitan Opera je naručila novo djelo o ruskoj otmici i deportaciji ukrajinske djece, a riječ je o najnovijem činu podrške prestižne operne kuće za ratom razorenu Ukrajinu.

Novu operu, na kojoj će zajedno raditi Met i New Works Program teatra Lincoln Center, trebao bi komponirati ukrajinski kompozitor Maksim Kolomijec, a tekst će napisati američki dramski pisac George Brant, javlja AFP.

Met je naveo da će djelo biti književno uobličena priča ukrajinskih majki koje putuju hiljade kilometara na teritoriju pod ruskom okupacijom kako bi vratile svoju djecu od ruskih vlasti. Priča je temeljena na stvarnim svjedočanstvima ukrajinskih majki.

Podrška Ukrajini ‘na kulturnom frontu’

„Ponosni smo što nastavljamo podržavati Ukrajinu na kulturnom frontu. Junaštvo ukrajinskih majki s obzirom na ruska zvjerstva je priča koja bi trebala biti teatralno pojačana i u dobrim je i kreativnim rukama Maksima i Georgea“, rekao je Peter Gelb, direktor Meta.

Met nije odmah objavio i datum premijere opere, no vjerovatno će trebati proći nekoliko godina prije nego što se postavi na pozornicu.

Ta operna kuća je bila među prvima koja je najavila da više neće sarađivati s institucijama ili izvođačima koji podržavaju ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Kuća je podigla prašinu i kada je prekinula saradnju sa slavnom ruskom sopranisticom Annom Netrebko, koja je godinama bila glavna izvođačica koju su mnogi dolazili slušati na najpoznatijoj opernoj pozornici u New Yorku, prenosi Hina.

Izvor: Agencije