Dodjela nagrada i tri dokumentarca obilježit će posljednji dan AJB DOC-a

Program posljednjeg dana 6. AJB DOC Film Festivala obilježit će filmovi ‘Do savršenog gena’, ‘Proljeće u Mariupolju’ i ‘Istražitelj’, te dodjela nagrada.

Šesto izdanje AJB DOC Film Festivala traje od 8. do 12. septembra (AJB DOC)

Prvi film na programu posljednjeg dana Šestog AJB DOC Film Festivala je Do savršenog gena autora Codyja Sheehyja. Donosi priču o kineskom naučniku dr. He Jiankuiju koji je 2018. prešao Rubikon u ljudskoj evoluciji izmijenivši gensku strukturu embriona kako bi “proizveo” prve bebe na svijetu s uređenim genomom. Ovaj kontroverzni eksperiment, koji su podržali kineska vlada i vodeći američki naučnici, izazvao je bijes međunarodne javnosti i brzu reakciju kineskih vlasti koja je dovela do nestanka doktora i bliznakinja čije je gene modifikovao.

Film će biti prikazan u Cineplexxu (sala 3) u 16:30 sati.

Sat i po kasnije, također u Cineplexxu (sala 2), bit će prikazan film Proljeće u Mariupolju reditelja Mattea Ferrarinija. Dokumentarac prati italijanskog novinara Maurizija Vezzosija koji je u proljeće 2022. bio svjedok dešavanja u Mariupolju pod opsadom.

Nakon prodora ruskih snaga, Vezzosi je ponekad bio i jedini zapadni novinar koji je izvještavao iz tog grada, odlučivši do kraja svjedočiti onome što će postati jedna od najznačajnijih i najokrutnijih epizoda rata u Ukrajini.

Nakon toga, u 19:30 u Bosanskom kulturnom centru (BKC) bit će upriličeni ceremonija dodjele nagrada i zatvaranje Šestog AJB DOC Film Festivala.

Festival će zatvoriti film Istražitelj češkog autora Viktora Portela, koji će biti prikazan u okviru selekcije AJB Prikazuje. Film prati rad Vladimira Dzure, jedinog češkog istražitelja koji je radio za Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju.

Sa Dzurom, Portel publiku vodi u metaforičko, ali i vrlo realistično putovanje kroz mjesta njegovih istraga u bivšoj Jugoslaviji, gdje upoznaju svjedoke etnički motivisanih zločina.

Izvor: Al Jazeera