Odgođeno rušenje doma Marilyn Monroe u Los Angelesu

Prijedlogom koji je predočen Gradskom vijeću traži se hitna akcija na pokretanju razmatranja da dom bude gradski historijsko-kulturni spomenik.

Dom američke glumačke ikone Marilyn Monroe u Brentwoodu (Getty Images)

Nakon jednoglasnog izjašnjavanja u Gradskom vijeću Los Angelesa, privremeno je odgođeno rušenje doma američke glumačke ikone Marilyn Monroe u Brentwoodu, otmjenom dijelu Los Angelesa.

Članica vijeća Traci Park žurila je da spasi posljednju rezidenciju Merilyn Monroe nakon što je saznala da je vlasnik, “Glory of the Snow Trust“ zatražio dozvolu za rušenje kultne španske kolonijalne rezidencije, prenosi Tanjug, pozivajući se na LA Times.

“Moj tim i ja krenuli smo odmah u akciju, ali nažalost, odjeljenje za građevinarstvo i sigurnost je izdalo dozvolu za rušenje prije nego što smo mogli u potpunosti intervenirati i riješiti ovo pitanje”, rekla je Park neposredno prije sjednice Gradske skupštine.

Historijsko nasljeđe

Članica vijeća 11. okruga imala je crveni karmin i stilizirala je svoju kratku plavu kosu u stilu Marilyn Monroe dok je održala strastveni govor, najavljujući da će podnijeti prijedlog za pokretanje razmatranja statusa doma američke glumice kao historijskog spomenika kulture.

“Ovdje sam danas s vama kao čuvarica distrikta koji je dom konačne rezidencije Marilyn Monroe. Danas sam ovdje i kao branilac bogate historije i nasljeđa našeg grada”, kazala je Park.

Prijedlogom koji je predočen Gradskom vijeću traži se hitna akcija na pokretanju razmatranja da dom bude gradski historijsko-kulturni spomenik.

Dalje je navedeno da to neće lišiti vlasnika imovine bilo kakvih prava, ali je istaknuto da treba procijeniti historijske i kulturne vrijednosti imovine.

Izvor: Agencije