Objavljen program AJD Industry Days 2023.

Drugo izdanje Al Jazeera Documentary Industry Days bit će održano u Sarajevu od 9. do 11. septembra 2023.

Al Jazeera Documentary Channel najavljuje drugo izdanje “Al Jazeera Documentary Industry Days @ AJB DOC” koje će biti održano od 9. do 11. septembra 2023 (Al Jazeera)

Al Jazeera Documentary Channel najavljuje drugo izdanje “Al Jazeera Documentary Industry Days @ AJB DOC” koje će biti održano od 9. do 11. septembra 2023, a ima za cilj da osnaži i podrži širenje produkcije dokumentarnih filmova u svijetu. Prvo izdanje održano je 2022. tokom Petog festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC).

Ove godine, AJD Industry Days @AJB DOC nudi značajne koprodukcijske nagrade u iznosu od 70.000 USD, kao i mogućnost osvajanja partnerskih novčanih nagrada u ukupnom iznosu od gotovo 20.000 USD, te drugih dragocjenih nagrada u uslugama.

Ahmed Mahfouz Nouh, direktor Aljazeera Documentary Channela, naglasio je važnost ove inicijative za sve reditelje u regiji MENA. Rekao je: “Ova inicijativa neće samo podržati ambiciozne autore dokumentarnih filmova u arapskom svijetu, nego će im pružiti priliku da se povežu i umreže s donosiocima odluka i vodećim profesionalcima iz cijelog svijeta, što će se odraziti na kvalitet dokumentarnih filmova u regiji”.

Komentarišući navedenu inicijativu, Adel Ksiksi, koji je na čelu projekta Industry Days, izjavio je: “Ovogodišnja inicijativa obećava dinamično okupljanje reditelja, producenata, investitora i entuzijasta. Primili smo prijave za 177 projekata iz 52 zemlje iz regije MENA, jugoistočne Europe i Kavkaza, a u uži izbor su ušla 22 finalista s impresivnim projektima”.

Ksiksi je dalje dodao: “Komisiju za odabir projekata čine donosioci odluka, među kojima su stručnjaci  iz industrije, emiteri, finansijeri i distributeri iz cijelog svijeta. Oni rade na ocjenjivanju projekata, pružaju nam dragocjene povratne informacije i biraju projekte koji pokazuju izvanrednu kreativnost i potencijal da budu od velikog značaja. Pobjednički projekti mogu dobiti finansijsku podršku, kao i mogućnost distribucije i sklapanja koprodukcijskih partnerstava koja će oživjeti njihove vizije na ekranima diljem svijeta.”

(Al Jazeera)

Projekti u najužem izboru

Sljedeći projekti ušli su u uži izbor za AJD Industry Days @AJB DOC 2023:

Main Pitch

To je platforma namijenjena nezavisnim filmskim stvaraocima i produkcijskim kompanijama s projektima u ranoj fazi razvoja. Za njih će ovo biti prilika da dobiju sredstva za produkciju filmova i osiguraju podršku za njihovo emitovanje, distribuciju i prikazivanje širom svijeta.

Jana – Mohammad Reza Azadi (Pakistan/ Iran)

The Srebrenica Tape – Chiara Sambuchi (Njemačka)

Finding the Way Home – Zakaria Mohamed Ali (Velika Britanija)

December – Grzegorz Paprzycki (Poljska)

Solo – Amine Boukhris (Tunis)

Con 24000 baci – Alessio Bozzer / Ivana Marinić Kragić (Hrvatska)

A Butterfly Hug – Sally Abobasha (Egipat/ Sudan)

The Rabbis’ Intifada – Heather “Chana” Tenzer (SAD)

Work in Progress

Riječ je o međunarodnoj koprodukcijskoj platformi za projekte i filmove koji će biti emitovani na Al Jazeera Documentary Channelu, uz mogućnost emitovanja na drugim kanalima Al Jazeere, međunarodnim TV kućama i partnerskim platformama.

My Mother & I – Dilpak Majeed (Irak/ Egipat)

Bitter Sugar – Ana Barjadze (Gruzija)

Green Line – The Cat-Child – Sylvie Ballyot/ Fida Bizri (Francuska)

Moscow Nights – Irina Maldea/ Brendan Culleton (Irska/ Rumunija)

Until the Buzzing Stops – Abd al-Kader Habak (Velika Britanija/ Liban)

My Mother the State – Ieva Ozolina (Latvija)

Life is Beautiful – Mohamed Jabaly (Palestina/ Norveška)

Dakar Sistaz – Jan Těšitel, Zuzana Kučerová (Češka Republika)

Balkan Stars

Balkan Stars je regionalna i međunarodna koprodukcijska platforma koja ima za cilj istaknuti rad Al Jazeere Balkans i Al Jazeera Documentary Channela, kao i kasniji međunarodni razvoj relevantnih projekata. Ova kategorija odraz je raznolikog svijeta na današnjem Balkanu.

The Partisan Necropolis – Chris Leslie (Velika Britanija)

I Don't Want To – Hanis Bagashov (Sjeverna Makedonija)

Rear Admiral – Mladen Ivanović (Hrvatska/ Crna Gora)

Another Film About the War, Father & Home – Damir Markovina (Hrvatska)

Cordon – Anton Mezulić (Hrvatska)

I'm Sorry I Didn't Die – Ana Lalić, Aleksandar Reljić (Srbija)

Na prvom izdanju AJD Industry Days @AJB DOC u uži izbor uvršteno je više od 20 projekata koji su se takmičili u tri kategorije za koprodukcijske nagrade u iznosu od više od 60.000 dolara, koje su osigurali Al Jazeera Documentary Channel i Al Jazeera Balkans, te  za nekoliko drugih finansijskih i nefinansijskih partnerskih nagrada.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada