SFF je najvažnija platforma za promociju bh. filma

Sarajevo Film Festival se razvio u mjesto koje je postalo sinonim za regionalnu pokretačku snagu u razvoju novih filmskih projekata.

Sarajevo Film Festival u promociji filma zauzima prvo mjesto i nevjerovatno je značajan, kaže režiser Pjer Žalica (Fena)

Sarajevo Film Festival već dugo je najvažniji regionalni filmski festival i po mišljenju filmadžija jedan od cjenjenijih i referentnijih u cijeloj Evropi. Programski dobro strukturiran i sa atraktivnim sadržajima, SFF se nametnuo kao festival koji je mnogo više od prikazivačkog.

Razvio se u mjesto koje je postalo sinonim za regionalnu pokretačku snagu u razvoju novih filmskih projekata. Takvoj tvrdnji u prilog najbolje svjedoči činjenica da je godinama jedan od najvažnijih festivalskih programa CineLink, platforma koja sistematski podržava i producira filmske projekte.

Kada govori o značaju Sarajevo Film Festivala za promociju bh. filma producentica Amra Bakšić Čamo kaže da je festival odavno prevazišao svoje prikazivačke početke i postao nezaobilazno mjesto za sve filmske kreativce iz regije. To je, po njenim riječima, „višekratno značajan i nezaobilazan događaj, odnosno sada već i institucija“.

„Festival godinama omogućava filmskim kreativcima da djeluju na platformi koja ih odmah nakon pojavljivanja čini maksimalno vidljivim i relevantnim u širim okvirima. Takvu reputaciju festival je stekao, prije svega, nesebičnom podrškom koju pruža filmskim autorima“, kaže Bakšić Čamo.

Festival godinama omogućava filmskim kreativcima da djeluju na platformi koja ih odmah nakon pojavljivanja čini maksimalno vidljivim (Fena)

„SFF je definitivno nezaobilazna platforma za sve ljude koji se ovdje bave filmom i on je još jedan od tih nevjerovatnih primjera kako u Bosni i Hercegovini bez obzira na sve mogu postojati vrhunski i uspješni pojedinci, događaji i autori, kako god želite. U ovom slučaju se radi o festivalu koji je najznačajniji u regiji i koji je u Evropi među najznačajnijim festivalima koji sa svojom sekcijom industrija podržava regionalne autore i producente u realizaciji projekata“, dodaje.

SFF je najvažnija platforma za promociju filma

Režiser Pjer Žalica svjestan je činjenice da je Sarajevo Film Festival odavno prevazišao svoje prvobitne dimenzije i razvio se u mjesto koje se na višestruk način bavi promocijom i razvojem filmske umjetnosti u Bosni i Hercegovini. To je zasigurno najvažnija platforma za promociju bh. filma, kaže Žalica.

„Uz još nekoliko lijepih festivala u Bosni i Hercegovini koje ne treba zaboraviti, ali što se tiče promocije bh. filma sigurno je da je SFF ubjedljivo najveća i najvažnija platforma uz sav respekt prema svim drugim filmskim festivalima u Bosni i Hercegovini, kojih nije malo i nisu beznačajni. S te strane promocije se slažem. S druge strane, što se tiče filmske produkcije, to je važna platforma i festivali često nemaju tu dimenziju. SFF ima u vrlo značajnom obimu tu dimenziju prije svega kroz program CineLink koji okuplja producente i razvija projekte. I kao specifično mjesto susreta i uspostavljanje kontakata tokom cijelog festivala, dolaska filmskih profesionalaca“, kaže Žalica.

Što se tiče promocije bh filma sigurno je da je SFF ubjedljivo najveća i najvažnija platforma (Fena)

Kada govori o razvoju filmske industrije u Bosni i Hercegovini Žalica kaže da osim podrške u promociji, koju filmadžije imaju u SFF-u, kao nezaobilazni producenti i finansijeri, u kinematografiji, nametnuli su se BH Telecom i Al Jazeera Balkans.

„Oni koji rade važan posao u produciranju su BH Telecom koji obavlja važan posao i odražava kinematografiju na životu kroz BH Content Lab, koji proizvodi velike programe, te Al Jazeera kroz svoje investiranje u produkciju dokumentarnih filmova i dokumentarnih serija. I to je izuzetno značajno“, kaže Žalica.

Ono što je razočaravajuće jeste da institucije koje su dužne djelovati na razvoju kinematografije i koje su u prošlosti bili važni pokretači inovativnosti, u umjentičkom i industrijskom smislu, kada je riječ o proizvodnji filmova u posljednje vrijeme jedva da išta rade na tom planu, kažu sagovornici Al Jazeere.

Podbacili javni servisi i Fondacija za kinematografiju

Najviše su podbacili javni radiotelevizijski emiteri i Fondacija za kinematografiju, čije bi učešće u proizvodnji filmova trebalo biti „ozbiljnije, bolje strukturirano i sa više kontinuiteta“.

Amra Bakšić Čamo je nesretna što Fondacija za kinematografiju Federacije BiH nije aktivnija, ističući da je „neprofesionalizam atribut koji najbolje opisuje rad pomenute institucije“.

„S druge strane, velika je šteta što je zapravo dio industrija posebno onaj dio koji je u Bosni i Hercegovini vezan za finansiranje recimo Fondacija za kinematografiju nije aktivan na način koji su druge četiri aktivne. Nama često, u stvari, fali ta podrška i profesionalnost naše Fondacije za kinematografiju, ali mislim da SFF na neki način ima tu poziciju, ne finansijski, ali aktivnostima u smislu podrške autorima ispunjava tu funkciju“, kaže Bakšić Čamo.

Bez festivala bi bili ‘u zraku’

„Sarajevo Film Festival možda i nije najvažnija platforma za razvoj bh. kinematografije, ali je mnogo veća i značajnija nego što bi to bilo za očekivati u nekoj normalnoj državi gdje se filmska industrija tretira na pravi način“, kaže Žalica potencirajući činjenicu da institucije koje imaju dužnost baviti s razvojem filmske industrije ne rade gotovo ništa.

„Prije svega tu mislim da javni servisi ne obavljaju zadaću koju bi morali da obavljaju u razvoju kinematografije; najprije proizvodnju programa i sadržaja za svoju programsku šemu, a s druge strane i kroz koprodukcije sa bh. filmadžijama“, jasan je Žalica.

Na kraju, Žalica ipak želi istaći neke pozitivne stvari koje se dešavaju u bh. kinematografiji, a jedna od tih svijetlih tačaka je svakako Sarajevo Film Festival.

„Slažem se da je Sarajevo Film Festival za promociju filma zauzima prvo mjesto i nevjerovatno je značajan, a sa druge strane u razvoju kinematografije ima mnogo veću ulogu nego što imaju neki filmski festivali u drugim državama. Da nema festivala onda bi tek bili u zraku. Možda je pozitivan primjer, treba reći, način na koji se organizovao Kanton Sarajevo, naročito kroz povrat poreza. To jako dobro funkcioniše i to je sistemski vjerovatno najčišće organizovan konkurs raspodjele sredstava za produkciju“, zaključuje Žalica.

Izvor: Al Jazeera