Ispraćaj Sinead O'Connor: Cvijeće, pjesma i mnoštvo obožavatelja

Iznenadna smrt muzičarke izazvala je lavinu emocija i lijepih riječi koje su joj u Irskoj i svijetu uputili brojni obožavatelji, kolege i prijatelji.

Pogrebna povorka prošla je obalom gradića Braya, smještenog južno od Dublina, u kojemu je O'Connor živjela 15 godina (EPA)

Uz cvijeće i pjevajući Nothing Compares 2 U, stotine Iraca ispratile su u južnom Dublinu pogrebnu povorku koja se formirala za vozilom s lijesom Sinead O'Connor, koja je krajem jula pronađena mrtva u svom londonskom domu, prenose agencije.

Iznenadna smrt muzičarke u dobi od 56 godina izazvala je lavinu emocija i lijepih riječi koje su joj u Irskoj i svijetu uputili brojni obožavatelji, kolege i prijatelji, prenosi Hina.

O'Connor je svjetsku slavu postigla 1990. pjesmom Nothing Compares 2 U, koju je napisao američki muzičar Prince.

Privatni pogreb

Nakon privatne ceremonije održane u Dublinu u prisustvu irskog predsjednika Michaela Higginsa i premijera Lea Varadkara, pogrebna povorka prošla je obalom gradića Braya, smještenog južno od Dublina, u kojemu je O'Connor živjela 15 godina. Državna televizija RTE je izvijestila da su se obojica kasnije pridružila porodici na pogrebu.

I u Brayu je povorku dočekalo mnoštvo Sineadinih obožavatelja koji su na vozilo s kovčegom bacali cvijeće i pjevali njene hitove.

(EPA)

Ispred povorke je polako vozio kombi ukrašen zastavom duginih boja. Iz zvučnika pričvršćenih na njegovu krovu glasno je puštana Marleyeva Natural Mystic.

“Mislim da je imala hrabrosti javno reći puno stvari koje smo svi osjećali”, rekla je Gemma Byrne (47), koja se do Braya vozila vozom iz grada Drogheda 90 minuta kako bi odala počast omiljenoj pjevačici.

Posljednje ‘zbogom’

“Sinead je voljela živjeti u Brayu”, rekli su pjevačicini rođaci, dodajući kako “pogrebnom povorkom porodica želi stanovnicima pružiti priliku da iskažu svoju ljubav prema Sinead i da joj kažu posljednje zbogom”.

Povorka je prošla i pored Sineadinog doma na obali, ispred kojega su nakon vijesti o njenoj smrti 26. jula mnogi obožavatelji položili mnoštvo cvijeća i vijenaca.

Prije polaska povorke imam Umar Al-Qadri, voditelj Irskog muslimanskog vijeća izmolio je molitvu u znak sjećanja na Sinead, koja je 2018. prešla na islam, promijenivši ime u Shuhada ‘Sadaqat.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada