Počinje Filmski festival u Veneciji: U trci za ‘Zlatnog lava’ 23 filma

Povodom 80. godina postojanja festivala u trci za prestižnu nagradu u ovogodišnjoj konkurenciji biće ostvarenja Luca Bessona, Bradlyja Coopera, Sofije Coppole, Davida Finchera, Mattea Garronea…

I ove godine kao i prethodnih očekuje se spektakularan festival u Veneciji (EPA)

Međunarodni filmski festival u Veneciji (Mostra) počinje večeras, a konkurenciji za nagradu Zlatni lav naći će se 23 ostvarenja, prenosi Tanjug.

Povodom 80. godina postojanja festivala u trci za prestižnu nagradu u ovogodišnjoj konkurenciji biće ostvarenja Luca Bessona, Bradlyja Coopera, Sofije Coppole, Davida Finchera, Mattea Garronea, i ostalih.

U takmičarskom programu publika će imati  priliku da pogleda novi Bessonov film Ubica u kome će glavne uloge tumačiti Michael Fassbender i Tilda Swinton, kao i Jadnike (Poor Things) Jorgosa Lanthimosa u fantastičnoj priči u kojoj će Emma Stone tumačiti ulogu žene koju vraća u život briljantni naučnik Godwin Baxter.

Film reditelja Edoarda De Angelisa Comandante ponudiće istinitu priču o komandantu italijanske podmornice u Drugom svjetskom ratu koji je od potapanja spasio belgijske mornare čije je brod torpedovan.

Reditelj i glumac Bradley Cooper predstavit će se publici filmom Maestro u kome će glavne uloge tumačiti on i Carey Mulligan.

Izostanak producenata

Film predstavlja rediteljski povratak Bradlyja Coopera nakon Oskarom nagrađenog filma iz 2018. godine  Zvijezda je rođena.

U Cooperovom biografskom filmu gledat ćemo tešku bračnu vratolomiju legendarnog kompozitora Leonarda Bernsteina i njegove supruge Felicie Montealegre.

Michael Mann se ove godine kandidovao sa filmom Ferrari u kojem će biti ispričana priča o bivšem trkaču Enzu Ferrariju, koji pokušava da spasi svoju porodicu i posao kladeći se na legendarnu trku Mile Miglia.

Roman Polanski će predstaviti svoju crnu komediju Palata smještenu u otmjeni hotel u odmaralištu u Alpima, a Woody Allen romantični triler Šansa.

Oba filma su izazivala kontroverze nakon festivala u Kanu zbog samog pojavljivanja autora na festivalu zbog njihove prošlosti.

Čelnik Venecijanskog filmskog festivala rekao je za AFP da je “apsolutno neshvatljivo” zašto se američko javno mnijenje tako snažno okrenulo protiv redatelja Woodyja Allena.

Festival je kritiziran zbog uključivanja nekoliko redatelja koji su u prošlosti bili optuženi za seksualno zlostavljanje u ovogodišnju postavu, uključujući Allena, Romana Polanskog i Luca Bessona.

Ali njegov šef, Alberto Barbera, rekao je da ga je kontroverza oko Allen posebno zbunila.

“Potpuno je aboliran. Prošlo je dvadeset pet godina i za mene je neprijateljstvo prema njemu, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, apsolutno neshvatljivo”, rekao je Barbera za AFP.

Allen je bio pod istragom zbog navodnog napada na svoju usvojenu kćer početkom 1990-ih, ali policija nije podigla optužnicu.

Direktor festivala Alberto Barbera je najavljujući program istakao da zbog štrajka holivudskih glumaca mnogi članovi studijskih produkcija neće prisustvovati, dok se sa druge strane nada izvanrednoj posjećenosti glumaca nezavisnih američkih produkcija, kojih je mnogo.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada