Digitalno restaurirani film ‘Slike iz života udarnika’ Bate Čengića u Veneciji

Restauracija u rezoluciji 4K provedena je kao zajednički projekt Slovenske kinoteke, Hrvatske kinoteke Hrvatskog državnog arhiva, Filmskog centra Sarajevo i Austrijskog filmskog muzeja.

Digitalno restaurirana verzija filma Slike iz života udarnika bosansko-hercegovačkog redatelja Bahrudina Bate Čengića iz 1972. bit će premijerno prikazana na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji (Arhiva)

Digitalno restaurirana verzija filma Slike iz života udarnika bosansko-hercegovačkog redatelja Bahrudina Bate Čengića iz 1972. bit će premijerno prikazana na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, koji se održava od 30. augusta do 9. septembra, javlja Hina.

Restauracija u rezoluciji 4K provedena je kao zajednički projekat Slovenske kinoteke, Hrvatske kinoteke Hrvatskog državnog arhiva, Filmskog centra Sarajevo i Austrijskog filmskog muzeja, te će se prikazati u sklopu programa Venice Classics posvećenog restauriranim filmovima, koji broji 19 naslova u konkurenciji i jedan izvan nje.

Film Slike iz života udarnika nadahnut je ideološkom figurom rudara udarnika, u prvim godinama poslijeratne Jugoslavije, veličanih kao heroja izgradnje socijalističkog društva.

Vladajuće strukture osudile su ga zbog satiričnog prikaza licemjerne komunističke manipulacije radnicima, te je jedan od stilskih i formalnih vrhunaca pokreta Crnog vala, pojašnjavaju iz Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC).

Digitaliziran u laboratoriji u Bologni

Negativ filma iz zbirke Hrvatske kinoteke digitaliziran je u laboratoriji L'Immagine Ritrovata u Bologni, pozitiv u Filmskom centru Sarajevo, a restauracija slike i zvuka provedena je ljubljanskim studijima Teleking i 001, pod stručnim nadzorom direktora fotografije Karpa Aćimovića Godine.

Sredstva za restauraciju osigurana su kroz program A Season of Classic Films Evropskog udruženja filmskih arhiva (ACE), potpomognutog od strane Evropske komisije s ciljem povezivanja kinotečnih ustanova različitih zemalja u očuvanju evropske filmske baštine.

Žiri u sastavu Sergej Loznica (redatelj), Jay Weissberg (direktor Festivala nijemog filma u Pordenoneu) i Claudia Tronnier (direktorica Odjela igranog filma kanala ARTE) sredstva je odlučio dodijeliti upravo restauraciji Slika iz života udarnika, a realizaciji projekta pomoglo je i Ministarstvo kulture Republike Slovenije.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada