Bačka Palanka: Podržali proteste, pa ostali bez novca iz opštinskog budžeta

Pod sloganom ‘Na litici’, treba biti održan 29. Festival ekološkog pozorišta za djecu i mlade u Bačkoj Palanci, kojem je nekoliko dana pred otvaranje lokalna vlast uskratila obećani novac.

'Cifra koju smo očekivali od Opštine se čini kao da je simbolična, ali nama koji smo u ovom gradu naučili da sve pravimo štapom i kanapom mnogo znači', navela je Sonja Petrović, direktorica festivala (Facebook)

Festival ekoloških pozorišta, kao jedina kulturna manifestacija u Bačkoj Palanci, ostao je bez obećane finansijske podrške te vojvođanske opštine zbog podrške građanima koji su izašli na proteste nakon pogibije 13. godišnjeg dječaka i njegovog djeda.

Pod sloganom „Na litici“, od 24. do 27. augusta treba biti održan 29. Festival ekološkog pozorišta za djecu i mlade u Bačkoj Palanci (FEP), kojem je nekoliko dana pred otvaranje lokalna vlast uskratila obećani novac, prenosi Beta.

Rediteljica Sonja Petrović, koja je i direktorica FEP-a, izjavila je za lokalni portal BAP vesti da je ostala zatečena informacijom da predsjednik opštine Branislav Šušnica (Srpska napredna stranka, SNS) ne pristaje da potpiše dokument o prijenosu obećanih 200.000 dinara (1.700 eura).

Po prvi put u 29 godina trajanja FEP-a opštinske vlasti tako neće podržati svoj jedini kulturni festival jer su organizatori izdali saopštenje nakon pogibije dječaka i njegovog djede od strujnog udara, nakon velikog nevremena koje je pogodilo taj kraj prošlog mjeseca, u kome se izražava podrška građanima koji se „bore za pravdu, a pre svega deci koja se bore za bezbedniju budućnost“.

‘Sigurno smo i viđeni na protestima’

„Svi se poznajemo u Bačkoj Palanci. Ljudi koji su u organizaciji festivala su kao građani prisustvovali protestima, pa osim saopštenja, sigurno smo i viđeni. Već smo pretrpeli napade na društvenim mrežama od strane tzv. botova koji su vređali i Festival i nas lično, tako da smo shvatili da smo već targetirani. Cifra koju smo očekivali od Opštine se čini kao da je simbolična, ali nama koji smo u ovom gradu naučili da sve pravimo štapom i kanapom i 200.000 dinara mnogo znači“, navela je Petrović.

Dodala je da ova situacija komplikuje organizaciju, jer su taj novac predvidjeli kao dio budžeta i sve ugovore s pozorištima već potpisali.

„Nije nam komotno, ali smo sigurni da će festival biti odličan, jer se već javljaju građani i kompanije koji žele da pomognu i nadomeste finansijske iznose“, rekla je Petrović.

Grad koji nema pozorište

FEP je dobitnik dvije Oktobarske nagrade Opštine Bačka Palanka, prošle godine drugu po redu, za izuzetan kulturni doprinos u ovom gradu koji nema svoje pozorište.

Na repertoaru će i ove godine biti predstave iz cijelog svijeta – od Australije, Španije do Italije. Festival svake godine dnevno okupi više od 1.500 djece i mladih, na festivalu volontira više od 100 srednjoškolaca, a u akcijama reciklaže sakupi se više od tone otpada.

„Ne želim da se pravim lažno skromna, ali naš festival je značajan i na svetskoj mapi. Bavi se ekologijom ne samo u smislu tema koje predstave obrađuju, nego i prozorišnih procesa koji se dešavaju u skladu sa ekološkim principima. Ulaz na predstave se plaća reciklažnim otpadom, a novac od reciklaže isplaćujemo u humanitarne svrhe“, izjavila je Petrović.

Kako ističe, sada su u problemu i zbog protokola, jer dolaze ambasadori, a kako opština više ne sarađuje i ne podržava festival, neće imati ko da ih dočeka od zvaničnika u Bačkoj Palanci, što je, kako je kazala, „velika sramota“.

Izvor: Agencije