Bregoviću zabranjen ulazak u Moldaviju

Goran Bregović se od prošle godine nalazi na državnom spisku osoba kojima je zabranjen ulazak u Moldaviju zbog proruskih stavova.

Prije osam godina, Bregović je održao koncert na Krimu, nedugo nakon što je Rusija anektirala taj ukrajinski poluotok (EPA)

Organizatori Guitar Music Festivala koji se održava u Moldaviji, državi koja graniči s Ukrajinom i od početka rata je pooštrila kontrole, objavili su da muzičaru Goranu Bregoviću tokom vikenda nije dopušten ulazak u tu zemlju, premda je već bio sletio u Kišnjev.

Prema izvoru bliskom vladi, kojeg je u ponedjeljak kontaktirao AFP-ov novinar, 73-godišnji muzičar je „na državnom spisku [zabrane ulaska] još od 2022. zbog proruskih stavova“.

Bregović je doputovao u subotu, no njemu i ostalima u njegovoj pratnji nije dopušten ulazak u zemlju.

Prije osam godina, Bregović je održao koncert na Krimu, nedugo nakon što je Rusija anektirala taj ukrajinski poluotok. Ukrajina je njegovu tadašnju odluku kritizirala te ju je shvatila kao znak podrške Moskvi.

Od početka sukoba u Ukrajini Goran Bregović rijetko komentira ratno stanje. U maju je za italijanski Corriere della Sera rekao da „žali sve mrtve, vojnike i civile, Ukrajince i Ruse“.

Bregović: Jako sam razočaran

„Žao nam je što vas moramo obavijestiti da Goran Bregović i njegov bend neće moći nastupiti na festivalu iz razloga koji su izvan kontrole organizatora ili umjetnika“, objavili su organizatori Guitar Music Festivala, koji se održava sat vremena vožnje od glavnoga grada Kišnjeva.

 

 

„Nažalost, nije im dopušten ulazak u Republiku Moldaviju, premda su već sletjeli na aerodrom“, stoji u poruci uprave festivala, objavljenoj na Facebooku.

Organizatori festivala su na internet stranicama objavili Bregovićevu reakciju na potez Moldavije.

On je kazao da je „jako razočaran“ te se izvinio publici i izrazio žaljenje jer nije dobio „nikakvo službeno objašnjenje“ za takvu odluku.

„Gostujem sa svojim muzičarima svugdje u Evropi i dosad nikad nisam naišao na teškoće“, dodao je.

Granična policija je potvrdila da su organizatori bili unaprijed obaviješteni o ovoj zabrani koja je na snazi još od 2022. godine, a donesena je u kontekstu sigurnosnih mjera o kojima je odlučeno u saradnji s obavještajnim službama i međunarodnim partnerima, prenijela je Hina.

Izvor: Agencije