U BH Film programu SFF-a 35 svjetskih premijera

Ove godine, u programu ‘BH Film’ bit će prikazano osam dugometražnih igranih filmova, jedan omnibus, 14 dugometražnih dokumentarnih, 30 kratkih igranih i dokumentarnih te 11 studentskih filmova.

Sarajevo Film Festival bit će održan od 11. do 18. augusta (SFF)

Ovogodišnji program „BH Film“, čiji je nosilac Udruženje filmskih radnika u Federaciji BiH, u svom 17. izdanju donosi 64 naslova, objavio je Sarajevo Film Festival (SFF).

Ove godine, u okviru 29. Festivala, bit će prikazano osam dugometražnih igranih filmova, jedan omnibus, 14 dugometražnih dokumentarnih, 30 kratkih igranih i dokumentarnih filmova te 11 studentskih filmova iz Bosne i Hercegovine.

Okosnicu programa već dvanaestu godinu zaredom čini studentski takmičarski program koji okuplja filmove studenata bosanskohercegovačkih filmskih akademija i fakulteta.

Ove godine, za tri zvanične nagrade (Najbolji studentski film, Specijalno priznanje žirija i Specijalna pomen), takmiči se 11 filmova studenata Akademije umjetnosti iz Banje Luke, Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, Sarajevo Film Academy, Fakulteta dramskih i filmskih umjetnosti iz Bijeljine te Akademije likovnih umjetnosti iz Širokog Brijega.

Promocija bosanskohercegovačkog filma

O tome koji su najbolji bosanskohercegovački studentski filmovi odlučit će kostimografkinja Lena Samardžić, reditelj Alen Šimić i dramaturg i scenarist Dario Bevanda.

Ovogodišnji program će ukupno imati 35 svjetskih, četiri međunarodne i tri regionalne premijere.

BH Film je program koji za cilj ima promociju bosanskohercegovačkog filma, a svake godine se dokazuje kao važna i neizostavna platforma za bh. autore bez obzira gdje žive i rade.

Sarajevo Film Festival bit će održan od 11. do 18. augusta.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada