Švedski arheolozi na Kipru pronašli drevni grad

Grad na obali slanog jezera blizu Larnake, čija se površina procjenjuje na najmanje 25 hektara, datira s kraja bronzanog doba i vrhunac razvoja doživio je između 1.600 i 1.100 godine prije nove ere.

Grad je bio bogat zahvaljujući proizvodnji bakra i trgovini s bližim i dalekim kulturama, potvrdili su arheolozi (Reuters - Ilustracija)

Ostaci antičkog lučkog i trgovačkog grada pronađeni su na jugu Kipra tokom iskopavanja koje su vodili naučnici sa univerziteta u švedskom Goeteborgu, potvrdila je uprava za antičke spomenike tog sredozemnog otoka.

Grad na obali slanog jezera blizu Larnake, čija se površina procjenjuje na najmanje 25 hektara, datira s kraja bronzanog doba i vrhunac razvoja doživio je između 1.600 i 1.100 godine prije nove ere, rekao je Giorgos Georgiou, privremeni direktor uprave za antičke spomenike na Kipru.

Trgovali sa Egiptom, Afganistanom i Indijom

„Grad je bio bogat zahvaljujući proizvodnji bakra i trgovini s bližim i dalekim kulturama“, rekao je AFP-u. „Predmeti pronađeni tokom iskopavanja navode na zaključak da je grad bio trgovačko središte“.

Uz to, grobovi pronađeni na tom mjestu su među najraskošnijima pronađenim na Sredozemlju, objavila je ekipa švedskih stručnjaka.

„U dvama grobovima pronašli smo više od 500 čitavih predmeta“, objavio je Peter Fischer, profesor arheologije i voditelj ekspedicije, na mrežnoj stranici univerziteta. „Gotovo pola predmeta uvezeno je iz Egipta, Afganistana i Indije“.

Izvor: Agencije