Sarajevo Film Festival otkazao projekcije zbog Dana žalosti

Dan žalosti ćemo ispratiti dostojanstveno, uz poruku ‘Solidarnost sa svim žrtvama nasilja nad ženama’, poručili su organizatori SFF-a.

Osim u Sarajevu, projekcija neće biti ni u Mostaru, ni u Tuzli (Fena)

Sarajevo Film Festival neće održati projekcije u srijedu, 16. augusta jer su entitetske vlasti proglasile Dan žalosti u Federaciji BiH zbog višestrukog ubistva u Gradačcu prošle sedmice. Projekcije neće biti održane ni u Mostaru, ni u Tuzli.

SFF je to uradio poštujući Odluku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o proglašenju Dana žalosti prema kojoj se na taj dan ne održavaju programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima.

Povodom zločina u Gradačcu, u kojem je ubijena jedna žena te dvojica muškaraca, otac i sin, a još tri osobe su ranjene, Sarajevo Film Festival je na Festivalskom trgu organizirao javni razgovor na temu „Femicid u filmu, televiziji i novim medijima“.

Panel o femicidu kao jedini javni događaj

Na panelu o umjetničkim i medijskim reprezentacijama nasilja nad ženama najavljeno je da će govoriti filmski stvaraoci koji su se tom temom bavili u vlastitom radu i kroz društveni angažman: rediteljice Aida Begić, Vanja Juranić i Kumjana Novakova, reditelj Ademir Kenović te glumica Nadine Mičić.

Taj panel će biti jedini javni događaj u programu 29. Sarajevo Film Festivala, predviđenom za srijedu.

„Dan žalosti ćemo ispratiti dostojanstveno, uz poruku ‘Solidarnost sa svim žrtvama nasilja nad ženama'“, poručili su organizatori SFF-a.

Dan žalosti obilježava se i u drugom bosanskohercegovačkom entitetu Republici Srpskoj, dok je u Brčko distriktu BiH održan u ponedjeljak.

Žrtve zločina – Nizama Hećimović, koju je brutalno pretukao, a potom ubio njen partner Nermin Sulejmanović, te otac i sin Onder i Denis Cengiz, koje je u zločinačkom pohodu također ubio, sahranjeni su u ponedjeljak, odnosno utorak.

Izvor: Al Jazeera i agencije