UNESCO: Venecija treba biti uvrštena na listu ugrožene svjetske baštine

Venecija je u opasnosti da pretrpi ‘nepovratnu’ štetu od ogromnog broja turista, prekomjernog razvoja i porasta nivoa mora zbog klimatskih promjena, naveo je UNESCO.

Venecija je jedan od najživopisnijih gradova Italije (EPA)

Venecija bi trebala biti uvrštena na listu ugroženih mjesta svjetske baštine, saopćio je UNESCO.

U izvještaju te agencije Ujedinjenih nacija navedeno je da je Venecija u opasnosti da pretrpi “nepovratnu” štetu od ogromnog broja turista – oko 28 miliona godišnje, zatim prekomjernog razvoja i porasta nivoa mora zbog klimatskih promjena.

Glasnogovornik venecijanske općine rekao je da će pažljivo pročitati prijedlog UNESCO-a i da će o tome razgovarati sa italijanskom vladom, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U izvještaju UNESCO-a, italijanske vlasti su optužene za “nedostatak strateške vizije” za rješavanje problema sa kojima se suočava jedan od najživopisnijih gradova Italije.

Međutim, jedan od bivših gradonačelnika Venecije Massimo Cacciari optužio je agenciju za međunarodnu baštinu da je “jedno od najskupljih i najbeskorisnijih tijela na zemlji”. Cacciari tvrdi da UNESCO donosi zaključke bez znanja i da je najbolje zanemariti mišljenja te agencije.

“Oni nam ne daju nikakva finansijska sredstva da izvršimo promjene, samo kritikuju… Kao da Veneciji treba UNESCO da bude mjesto svjetske baštine! Treba nam više akcije i manje riječi”, istakao je Cacciari.

Plan za spas Venecije

UNESCO je još prije dvije godine predložio stavljanje Venecije na listu ugrožene svjetske, ali je to u posljednjem trenutku spriječeno zbog nekih hitnih mjera koje je usvojila italijanska vlada.

Konkretno, jedna od tih mjera bila je odluka o zabrani velikih brodova, kao što su oni za krstarenje, u kanalu San Marco, kao i obećanje da će se pokrenuti ambiciozni plan očuvanja grada.

Zabrana za velike brodove se primjenjuje, iako UNESCO kaže da bi je trebalo proširiti i na druge modele brodova koji veoma zagađuju zrak.

Međutim, plan za spas Venecije nikada nije sproveden.

Prema listu Republica, stručnjaci UNESCO-a napisali su nekoliko pisama italijanskoj vladi tražeći ažuriranja, ali odgovore koje su dobili smatraju nedovoljnim.

Na UNESCO-voj listi ugrožene baštine nalazi se 55 lokacija, a agencija aktivno prati još 204 lokacija zbog prijetnji sa kojima se suočavaju.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada