HAZU i Matica hrvatska: ‘Granice srpske književnosti’ kao imperijalistička podloga

U Tršiću, rodnom mjestu Vuka Karadžića na zapadu Srbije, nedavno je održana Interkatedarska srbistička konferencija koja je iznjedrila deklaraciju pod naslovom ‘Granice srpske književnosti’.

U novoj Deklaraciji se 'sluti širenje onoga što je novija srpska politika imenovala 'srpskim svetom', a što je očito inspirirano 'ruskim svijetom' čije širenje proteklih mjeseci nema lingvistički nego ratni predznak', tvrde u Hrvatskoj (Reuters)

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Matica hrvatska zajedničkom su izjavom reagirale na novu Deklaraciju „Granice srpske književnosti“, ističući da se u toj deklaraciji „naslućuje imperijalistička podloga za širenje stvarnih granica srpske države jednoga dana u budućnosti“.

U izjavi pod naslovom „Nastavak srpske jezične i kulturne agresije na Hrvatsku, hrvatski jezik i književnost“ dvije institucije napominju kako se „i u prijašnjim deklaracijama ne propituju samo dokle sežu granice srpskoga jezika i književnosti, nego se naslućuje širenje granica srpske države“. Ocjenjuju i da se u novoj Deklaraciji „sluti širenje onoga što je novija srpska politika imenovala ‘srpskim svetom’, a što je očito inspirirano ‘ruskim svijetom’ čije širenje proteklih mjeseci nema lingvistički nego ratni predznak“.

Matica hrvatska i HAZU u izjavi osuđuju navode iz te Deklaracije koju su potpisale sve katedre za srpski jezik i književnost u Srbiji, bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska i Crnoj Gori, svi pedagoški fakulteti, Matica srpska, Odbor za standardizaciju srpskog jezika, Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Institut za jezik i Institut za književnost.

Je li štokavsko narječje isključivo srpsko?

Dvije hrvatske kulturne ustanove podsjećaju kako je u Tršiću, rodnom mjestu Vuka Stefanovića Karadžića nedaleko Loznice na zapadu Srbije, 24. i 25. juna ove godine održana Četvrta interkatedarska srbistička konferencija, koja je nekoliko dana iznjedrila deklaraciju pod naslovom „Granice srpske književnosti“.

HAZU i Matica hrvatska napominju kako je „hrvatskoj javnosti još u svježem sjećanju prošlogodišnja srbistička konferencija ‘Granice srpskog jezika’, na kojoj se pošlo na znanstveno neutemeljen način od teze Vuka Stefanovića Karadžića o štokavskom narječju kao isključivo srpskom, premda štokavski govore i Hrvati i Bošnjaci i Crnogorci“. Tada nisu, naglašavaju hrvatske ustanove, „propustili stariju dubrovačku književnost pripisati sebi“.

„U novoj Deklaraciji, govoreći o granicama srpske književnosti, opet se poseže za dubrovačkom književnošću, s time da to sada čine na tankoćutniji način, uvodeći termin ‘dvostruka pripadnost'“, dodaju HAZU i Matica.

„U većem dijelu teksta nove Deklaracije ne nalazimo ništa što bismo mogli pozdraviti“, ističu HAZU i Matica te upozoravaju na pogrešnu tvrdnju u Deklaraciji o pripadnosti dubrovačke srpskoj književnosti.

Krivotvorenje jezične i književne prošlosti

Kao trivijalnost navode i mogućnost da se „granice srpske književnosti mogu mijenjati onako kako to odgovara autorima Deklaracije i njihovoj predodžbi o identitetu srpske književnosti i srpske nacije“.

Matica i HAZU, ipak, pozdravljaju navod da „srpska književnost nema pretenzija na književnosti zajednica koje su Srbima bliske jezikom i dijelom narodnih tradicija, ali koje sebe ne određuju kao srpske“.

„Nadamo se da će srpski lingvisti od digniteta odustati od neznanstvenoga krivotvorenja jezične i književne prošlosti“, poručuju Matica hrvatska i HAZU u izjavi koju su dostavili Hini.

Izvor: Agencije