Charlie Kaufman dobitnik Počasnog Srca Sarajeva

Charlie Kaufman je po svemu poseban filmaš čiji nas filmovi sa puno humora potiču na ozbiljno razmišljanje o ljudskom postojanju, izjavio je Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala.

U sklopu festivalskog programa Open Air bit će upriličena projekcija Oscarom nagrađenog filma 'Adaptacija', za koji Charlie Kaufman potpisuje scenarij (Reuters)

Dobitnik Počasnog Srca Sarajeva na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu (SFF) je američki scenarist, reditelj i producent, dobitnik Oscara Charlie Kaufman. Priznanje će mu biti dodijeljeno za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, objavio je SFF.

U sklopu festivalskog programa Open Air bit će upriličena projekcija Oscarom nagrađenog filma Adaptacija, u režiji Spikea Jonzea, za koji Kaufman potpisuje scenarij, a u kojem su glumili Nicolas Cage, Meryl Streep, Chris Cooper, Tilda Swinton i Jay Tavare.

„Radujemo se što ćemo ponovo, nakon 15 godina, na Sarajevo Film Festivalu ugostiti jednog od najznačajnijih svjetskih scenarista i reditelja i odati mu priznanje za njegov rad i posvećenost filmskoj umjetnosti. Charlie Kaufman je po svemu poseban filmaš čiji nas filmovi sa puno humora potiču na ozbiljno razmišljanje o ljudskom postojanju“, izjavio je Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala.

Sarajevo Film Festival Kaufmana je ugostio u svom 14. izdanju te festivalskoj publici 2008. godine predstavio njegov rediteljski debi Synecdoche, New York.

Dobitnik Oscara

Scenaristička karijera Charlieja Kaufmana počela je na kultnom klasičnom sitcomu Get a Life iz ranih 1990-ih, a najveći dio 1990-ih proveo je radeći komedije i skečeve na televiziji prije nego što je prešao u filmsku industriju. Za svoj revolucionarni scenarij iz 1999. godine Biti John Malkovich, nominovan je za nagradu Američkog udruženja pisaca, Oscara i Zlatni globus te osvojio nagradu Independent Spirit za najbolji prvi filmski scenarij.

Kaufmanov scenarij iz 2001. godine, Human Nature, predstavlja početak zajedničkog rada sa nadrealističkim rediteljem Michelom Gondryjem.

Kaufman je 2002. godine napisao scenarije za dvije visoko cijenjene filmske adaptacije: Confessions of a Dangerous Mind, zasnovan na istoimenoj neautorizovanoj autobiografiji Chucka Barrisa, te za meta-komediju Adaptacija, koja govori o Kaufmanovim vlastitim borbama sa scenarijem za filmsku adaptaciju hvaljenog romana The Orchid Thief Susan Orlean.

Objavio i roman

Drugi put sarađuje sa Michelom Gondryjem na filmu Eternal Sunshine of the Spotless Mind iz 2004. godine, za koji je Kaufman ponovo dobio nagradu Američkog udruženja pisaca i Oscara za najbolji originalni scenarij. Godine 2008. dobio je drugu nagradu Independent Spirit, ovaj put za režiju postmoderne psihološke drame Synecdoche, New York.

Osvojio je priznanje i za režiju stop-motion animiranog filma za odrasle Anomalisa, koji je nominovan za najbolji animirani film za nagrade Oscar, Zlatni globus i Annie. Njegov najnoviji dugometražni igrani film je nadrealistični triler iz 2020. godine I'm Thinking of Ending Things, zasnovan na romanu Iaina Reida. Godine 2020. objavio je i svoj prvi roman Antkind.

Sarajevo Film Festival bit će održan od 11. do 18. augusta 2023. godine.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada