Preminula glumica Josephina Chaplin

Josephina je bila šesto od jedanaestoro djece Charliea Chaplina i treće od osmero koje je imao sa Oonom O’Neil.

Josephine Chaplin prvi put se pojavila na filmu sa tri godine u filmu koji je napisao, režirao i u kojem je glumio njen otac (Reuters)

Glumica Josephine Chaplin, kćerka Charliea Chaplina i Oone O'Neil, preminula je u Parizu 13. jula u 74. godini, saopštila je njena porodica, prenosi Guardian.

Josephina je bila šesto od jedanaestoro djece Charliea Chaplina i treće od osmero koje je imao sa O’Neil, glumicom i kćerkom nobelovca Eugenea O'Neila.

Rođena je u Santa Monici, u Kaliforniji, 1949. godine, a prvi put se pojavila na filmu sa tri godine u Lajmlajtu, koji je napisao, režirao i u kojem je glumio njen otac, prenio je FoNet.

Najveći broj uloga u Francuskoj

Igrala je i u Chaplinovom filmu Grofica iz Hongkonga iz 1967. godine, ali je najveći broj uloga ostvarila u francuskoj kinematografiji.

Glumila je u politički orijentisanom filmu Bjekstvo ka suncu Menahema Golana, te u Miris divljih životinja sa Vittorijom De Sicom i Mauriceom Ronetom, Džeku Trbosjeku sa Klausom Kinskim, u filmu Dječak iz zaljiva sa Liv Ullmann i Kieferom Sutherlendom, kao i u Kenterberijskim pričama.

U saopštenju se navodi da će glumica biti sahranjena u Parizu samo u prisustvu članova porodice.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada