Miodrag Krivokapić dobitnik nagrade ‘Fabijan Šovagović’ na festivalu u Puli

Prvi dobitnik nagrade 2001. godine bio je Boris Dvornik, a ona se tradicionalno dodjeljuje u sklopu Pulskog filmskog festivala.

Miodrag Krivokapić iza sebe ima bogatu filmsku i pozorišnu karijeru (Pixell)

Glumački velikan Miodrag Krivokapić-Brik, ovogodišnji je dobitnik nagrade “Fabijan Šovagović”, jedne od najprestižnijih nagrada koja se dodjeljuje glumcu ili glumici čije je djelovanje ostavilo veliki trag i doprinos u historiji hrvatskoga filma i kinematografije, prenosi Hina.

Nagradu je 2001. godine ustanovilo Društvo hrvatskih filmskih redatelja u spomen na velikana hrvatskoga glumišta Fabijana Šovagovića, prvi dobitnik nagrade bio je Boris Dvornik, a ona se tradicionalno dodjeljuje u sklopu Pulskog filmskog festivala.

Nagradu je u petak u pulskom Festivalskom centru uručio predsjednik Društva hrvatskih filmskih redatelja Danilo Šerbedžija kazavši kako je Krivokapić svojim ulogama obilježio regionalnu pozorišnu i filmsku scenu.

Bogata karijera

“Mislio sam da su me zaboravili, no ispostavilo se da nisu i da sam ipak ostavio nekakav trag na filmu i u pozorištu. Moj filmski opus je najveći u hrvatskoj kinematografiji jer sam do 1991. godine snimio gotovo sve svoje filmove, a zatim i u Srbiji. Ova nagrada mi nevjerojatno puno znači tim prije što nosi ime Fabijana Šovagovića”, poručio je Miodrag Krivokapić.

Dodao je kako su njegovi počeci su vezani upravo za Šovagovića.

Miodrag Krivokapić je srbijanski glumac, rođen je 22. aprila 1949. godine u Peći na Kosovu. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnom gradu, živio je i u Nikšiću u Crnoj Gori a Akademiju za kazališnu i filmsku umjetnost (AKFU), odsjek glume diplomirao je 1975. godine u Zagrebu.

Iste godine kada je diplomirao, postao je član Dramskog kazališta Gavella, u kojem ostaje dvije godine, da bi zatim prešao u Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu i tu ostaje do 1986. godine.

Snimio je više od trideset igranih filmova, tridesetak TV drama i desetak TV serija.

Izvor: Agencije