Predstavljena knjiga Zehrudina Isakovića o planini Prenj

Osim zanimljivosti o Prenju i fotografija Dženada Džine, knjiga može poslužiti kao vodič onome ko nikad nije bio na planini koja ima 14 vrhova viših od 2.000 metara.

Isaković najvećim priznanjem, kako kaže, smatra brojne prijatelje koje je upoznao tokom dugogodišnjeg aktivnog planinarenja (Fena)

Novinar i zaljubljenik u planine Zehrudin Isaković predstavio je knjigu Veličanstveni Prenj, koja predstavlja nezaobilazno štivo za sve one koji bi htjeli da podrobnije upoznaju ovu planinu.

„Knjiga je podijeljena na uvodni dio u kojem se pojašnjavaju osnovne stvari o planinarenju, zatim su u sadržaju opisana 34 vrha na Prenju, kao i doline, objekti i tragedije na Prenju. Također, u jednom dijelu pisao sam o zanimljivostima poput endemičnih biljki i životinja, te koga sve možete sresti na toj planini“, izjavio je Isaković za Fenu nakon promocije u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu.

Knjiga je obogaćena jedinstvenim fotografijama Dženada Džine, a kojima je Isaković davao komentare.

„Prenj je jedina planina u Bosni i Hercegovini koja ima neku alpsku strukturu, zvjezdastu, osebujnu i zbog toga sam je nazvao ‘planinom s karakterom’. Ima 14 vrhova preko 2.000 metara što je impozantan broj, zatim glacijalne doline i veličanstvene stijene. To je sve skupa čini jedinstvenom i odlučio sam da svoj dugogodišnji odnos s tom planinom krunišem ovom knjigom“, rekao je Isaković.

Knjiga kao vodič

Prema njegovim riječima, knjiga može poslužiti kao vodič onome ko nikad nije bio na Prenju jer sadržava, između ostalog, detaljan opis planinarskih staza na Prenju sa sedam karata sa novim objektima, putevima, visinama…

Posebno vrijedan dodatak su autorova sjećanja na alpinističke uspone na Otiš, Izgorjelu grudu, Sivadije i druge značajne vrhove Prenja.

Isaković iza sebe ima brojne alpinističke uspone (250), poput sjeverne stijene Petit Dru, te Mt. Blanca, koji je osvojio kad mu je bilo 17 godina i što mu je, kako priznaje, bila i životna avantura. Posjetio je većinu svjetskih gorja – od Anda do Himalaja, gdje je bio učesnik ekspedicija na dva diva od preko 8.000 metara– Mount Everest i Cho Oyu.

Planinar, novinar, putopisac

Od 2014. do 2018. godine bio je predsjednik Planinarskog saveza BiH, dobitnik je Zlatne značke za razvoj planinarstva te organizacije, no najvećim priznanjem, kako kaže, smatra brojne prijatelje koje je upoznao tokom dugogodišnjeg aktivnog planinarenja.

Po obrazovanju Isaković je magistar komunikologije. Autor je serijala Vrhovi Balkana (Al Jazeera Balkans), brojnih putopisnih filmova o planinama širom svijeta, te drugih djela iz oblasti publicistike. Također, autor je i knjiga Planine Bosne i Hercegovine – 50 izabranih uspona te Planine oko Sarajeva.

Dobitnik je više regionalnih nagrada za svoja filmska ostvarenja, bio je član i predsjednik žirija na nekoliko festivala alpinističkog i outdoor filma. Deset godina bio je direktor Federalne novinske agencije (FENA).

Izvor: Agencije