Zbog vrućina skraćen rad čuvara na arheološkim lokalitetima u Grčkoj

Čuvari su posljednjih dana radili pod ekstremnom temperaturom iznad 45 stepeni, a odluka o skraćenju radnog vremena je mjera zaštite zdravlja i čuvara i posjetilaca, objavio je sindikat.

Grčke vlasti su odlučile i da znamenitosti iz svjetske baštine na spisku UNESCO-a zatvore tokom najtoplijeg doba dana (Reuters)

Čuvari Akropole u Atini i drugih arheološkim znamenitosti u Grčkoj će skratiti rad za četiri sata dnevno zbog velike vrućine, objavio je njihov sindikat PEYFA.

Počevši od četvrtka, a vjerovatno do nedjelje, oni neće raditi od 16 do 20 sati. Na arheološkim nalazištima i u muzejima, koji su za posjetioce otvoreni samo od 8:30 do 15:30, čuvari neće raditi nakon 13:30 sati.

Čuvari su posljednjih dana radili pod ekstremnom temperaturom iznad 45 stepeni, naveo je sindikat i dodao da je odluka o skraćenju radnog vremena „mjera zaštite zdravlja i čuvara i posjetilaca“ kojih je ove godine neuobičajeno mnogo.

Osoblje Crvenog krsta od prošlog četvrtka u podnožju Akropole pomaže turistima koji bi mogli da budu žrtve sunčanice ili nesvjestice, postavlja suncobrane i nadstrešnice i dijeli flašice vode.

Pomoć turistima

Sindikat je naveo da se, uprkos tom preventivnom radu, posljednjih dana na Akropoli od vrućine onesvijestilo najmanje 20 turista.

Akropola u Atini, najposjećenija arheološka lokacija u Grčkoj, obično prima posjetioce svakog dana od 8:00 do 20:00 sati.

Grčke vlasti su prošlog petka odlučile i da znamenitosti iz svjetske baštine na spisku UNESCO-a zatvore tokom najtoplijeg doba dana.

Grčka je proteklog vikenda pogođena prvim vrelim talasom ovog ljeta. Od četvrtka ponovo očekuje veliki porast temperature, a prognoze govore da će one iznositi i do 44 stepena, prenosi Beta.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada